Comunicate de presa

Comunicat de presă post eveniment – Valea Seacă

Vineri, 25 Septembrie, în Valea Seacă, județul Bacău a avut loc inaugurarea „Centrul de servicii integrate pentru copii aflaţi în dificultate” proiect înfiinţat în cadrul proiectului „Intervenţie în familii aflate în dificultate “, proiect derulat în parteneriat cu Primăria comunei Valea Seacă şi cu sprijinul financiar al donatorilor privaţi din Norvegia şi Suedia. Principalii finanţatori sunt Pingstforsamling Arvika, Suedia, Pinsemenigheten Salem, Sandefjord Norvegia, alături de organizaţia Star of Hope International Suedia şi Norvegia

La evenimentul de deschidere a participat o delegaţie a finanţatorilor din Norvegia și Suedia dar şi autorităţile centrale şi judeţene. Au fost prezenţi, pentru a vorbi despre necesitatea proiectului Hakon Skaug, director „Star of Hope” Norvegia, Aurora Vatamaniuc, din partea Fundaţiei Star of Hope, Ion Pravăţ, primarul comunei Valea Seacă, Florin Dura, liderul Partidei Romilor Pro Europa, Sorin Ailenei, din partea Instituţiei Prerectului Bacău, conferenţiarul universitar dr. Adrian Netedu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Mihaela Radu de la DGASPC Bacău.

 

Peste 30.000 de euro au fost investiți în renovarea vechii primării a comunei Valea Seacă și în jur de 70.000 de euro pe an vor fi alocați acestui proiect. Beneficiarii direcți sunt 40 de copii de etnie romă și 80 de părinți dar și cei 3000 de locuitori ai comunei, dintre care aproximatix 1700 sunt de etnie romă. Primăria comunei Valea Seacă va sprijini proiectul prin plata în fiecare lună a utilităților.

„Centrul acesta se vrea a fi un centru de resurse pentru ai ajuta pe copii să își continue educația să poată merge mai departe la gimnaziua și apoi la liceu. Nu vrem doar să îi integrăm ci și să îi includem în comunitatea locală și să le oferim șanse mai bune de a avea un loc de muncă și de a-și forma o familie. Ne dorim să construim o comunitate stabilă și care să ofere un exemplu pozitiv pentru ceilalți. Prin educarea și sprijinirea copiilor vom putea avea un impact pozitiv pe termen lung asupra socității” a declarat Hakon Skaug, director al Fundației „Star of Hope” Norvegia.

Prin activităţile derulate în cadrul centrului se urmăreşte prevenirea abandonului familial, a eşecului/abandonului şcolar. Se asigură accesul copiilor aflaţi în situaţii de risc social din comunitatea locală,in special copiii de etnie roma la activităţi socio-educaţionale şi recreative, susţinându-se astfel integrarea lor socială. Părinţii vor beneficia de servicii de consiliere, educaţie parentală, grup suport.

Fundația „Star of Hope” România este o organizație neguvernamentală, apolitică, bazată pe principii și valori creștine. Membră a organizației „Star of Hope Internațional” Suedia, este prezentă în România de peste 25 ani având sediul central la Iași. Fundatia Star of Hope Romania este partener cu Organizatia Star of Hope Norvegia si Organizatia Star of Hope SUA.

Misiunea Fundației „Star of Hope” România este îmbunătățirea calității vieții copiilor aflați în dificultate, în special a copiilor cu dizabilități. De-a lungul celor 25 de ani, Fundația „Star Of Hope”a reușit să ajute peste 10.000 de copii abandonați și copii cu dizabilități aflați în familii cu risc de abandon să aibă o viață mai bună. Fundația a înființat 6 Centre de Zi pentru copii aflați în dificultate și pentru copii cu dizabilități în vederea recuperării și prevenirii abandonului familial și școlar în regiunea de nord-est a României, respectiv Botoșani (2), Dorohoi, Iași, Bârlad, Vaslui și Huși, ce însumează peste 500 beneficiari.

Fundația „Star of Hope” România a fondat în anul 2014 Federația Organizațiiilor de Părinți care au Copii cu Dizabilități din regiunea de NE a României ,care insumeaza peste 2000 de beneficiari.