Comunicate de presa

Comunicat Post Eveniment Curs 2 Aprilie

Astăzi, 2 Aprilie 2015, începând cu ora 10:00 a avut loc Sesiunea de instruire „Copiii cu Tulburări din Spectrul Autist – dificultăţi şi posibilităţi de integrare în învăţământ” cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului. Activitatea a făcut parte din campania națională „Arată că îți pasă!”.

Aproximativ 45 de cadre didactice, care au integrat sau intenţionează să integreze copii cu Tulburări din Spectrul Autist au participat la această sesiune. Timp de 5 ore, la Centrul Regional de Reabilitare pentru Copii și Tineri cu Dizabilităţi „Steaua Speranţei” Iași, cadrele didactice au primit informații despre caracteristicile copiilor cu tulburări din spectrul autist, despre metodele de lucru la clasă, despre abilitățile necesare unui cadru didactic în lucrul cu acești copii.

„Apreciem disponibilitatea și efortul pe care îl depun cadrele didactice din învățămîntul de masă în procesul de integrare a copiilor cu autism. Trebuie să înțelegem că fiecare copil cu autism este unic și abordarea acestuia depinde mult de nevoile lui, de potențialul pe care îl are, de mediul în care se dezvoltă și de resursele pe care le are în familia din care vine.”, a declarat Dna. Gabriela Răducanu – director programe, Fundația „Star of Hope” România.

Întrebate dacă sesiunea de instuire le-a fost utilă, cadrele didactice au declarat următoarele:

„Acum am o nouă atitudine față de copiii cu autism și față de părinții lor pentru că știu mai multe!”

„Mi-am clarificat mai multe aspecte cu privire la abordarea copiilor cu autism. Am aflat și tehnici de lucru cu acești copii care îmi vor fi de un ajutor real.”

„Acum știu cum să abordez părinții care au copii cu autism și unde să-i direcționez, în cazul în care mă vor întreba.”

Un impact deosebit în cadrul sesiunii l-a avut prezența unei familii care are o fetiță cu autism. Această familie a prezentat modelul lor de succes de integare a fetiței care a fost diagnosticată la vârsta de 3 ani cu autism. Prin muncă grea, prin perseverență, consecvență și o bună colaborare cu cadrele didactice și specialiștii din cadrul Fundației „Star of Hope” România, părinții au reușit să o înscrie pe fetiță la grădiniță. În prezent fetița este în grupa 0, dar drumul continuă și munca depusă se va transforma treptat în rezultate.

Pe lângă informațiile teoretice și practice, cadrele didactice au primit și informații din punct de vedere medical, din partea medicului neuropsihiatru Ion Arsene.