Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor.

”INVESTIM ÎN EDUCAȚIA INCLUZIVĂ!”: 650 DE COPII DEFAVORIZAȚI DIN MEDIUL RURAL VOR AVEA ACCES LA UN PACHET INOVATOR DE SERVICII EDUCAȚIONALE ȘI DEZVOLTARE PERSONALĂ

Fundația “Alături de Voi” România în parteneriat cu Fundația “Star of Hope”  România, Asociația Română de Literație și Asociația GAL Stejarii Argintii, lansează Proiectul ”Investim în educația incluzivă” – un parteneriat sustenabil și un model de intervenție corelată la nivel de copil/tânăr–familie–școală–comunitate.

În contextul pandemiei, mai mult ca oricând, educația copiilor din cele mai vulnerabile medii are nevoie de sprijin.

 • Proiectul este finanțat din Granturile Norvegiene 2014-2021 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS);
 • 650 copii și tineri vor beneficia de un pachet integrat de servicii menit să crească gradul de participare școlară și socială;
 • 4 școli din regiunea Nord-Est vor fi dotate cu mobilier și echipamente moderne;
 • 125 cadre didactice își vor dezvolta competențele specifice în procesul instructiv-educațional;
 • 140 de părinți/tutori ai copiilor și tinerilor vor primi servicii de suport.

Proiectul ”Investim în educația incluzivă!”, Cod PN2041, se derulează în cadrul Apelului ”Educație incluzivă pentru copii și tineri în situații de risc”, din cadrul Programului ”Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, program finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).

Proiectul se implementează în perioada 30.10.2020 – 29.10.2022, în 4 comunități din Regiunea Nord-Est: Miroslava, Cornești și Horlești din județul Iași și mun. Botoșani.

”Acest proiect, vine într-un moment dificil pentru sistemul de educație, care a fost reconfigurat datorită pandemiei Covid și în care riscul de abandon școlar a crescut considerabil. Din păcate, copiii și tinerii vulnerabili, au devenit și mai sărăci și mai puțin integrați în procesul de educație, față de momentul în care am scris noi acest proiect. Este pentru prima dată, când la nivelul celor 4 comunități vizate, 4 parteneri în acest proiect vor face o investiție integrată pentru a preveni abandonul școlar și familial: servicii sociale, educaționale, psihologice, recuperare medicală în special pentru copiii cu dizabilități, consiliere și orientare profesională, dezvoltare resurse umane și creare infrastructură școlară și digitală. Fiecare copil / tânăr, va avea un plan unic de intervenție focalizat pe nevoia lui și în care nu vom face rabat de la calitatea și pasiunea cu care intervenim zi de zi!”, a declarat Angela Achiței, președinte ADV România.

Prin expertiza partenerilor proiectului – Fundația ”Alături de Voi”, Fundația Star of Hope, Asociația Română de Literație, Asociația GAL Stejarii Argintii și a celor 4 instituții de învățământ, proiectul va contribui la:

 • Îmbunătățirea participării școlare a minim 320 copii și tineri, ca urmare a participării la programele realizate în spațiile dotate din cele 4 instituții școlare;
 • Creșterea gradului de incluziune socială prin oferirea de servicii integrate și suport: consiliere și orientare profesională; sprijin psihopedagogic și terapie asistată; sprijin psiho-social; activități de timp liber și dezvoltare personal.
 • Creșterea implicării în procesul educațional a cel puțin 140 părinți și tutori prin oferirea de servicii suport;
 • Combaterea analfabetismului funcțional și dezvoltarea de abilități în rândul cadrelor didactice pentru a ajuta individualizat copiii și tinerii și a preveni abandonul școlar.

 ”De mai bine de 25 de ani Fundația Star of Hope România este prezentă și activă în județul Botoșani aducând speranță și sprijin celor mai defavorizați copii. Ne bucurăm că a venit momentul ca experiența și expertiza pe care am acumulat-o în domeniul social să fie valorificată și mai mult prin intermediul acestui proiect. Vom reuși să ajutăm un număr cât mai mare de copii și tineri vulnerabili să aibă acces la educație, în pofida limitărilor impuse de societate, să nu își piardă speranța în aceste vremuri grele. Pentru copiii cu nevoi speciale este vitală intervenția timpurie deoarece accesul acestora la educație este limitat și greoi, fiind necesar sprijinul specializat. Alături de partenerii implicați în proiect vom acoperi o mare parte din nevoile identificate la nivelul comunității față de ceea ce înseamnă copil și tânăr vulnerabil.”, a declarat Aurora Vatamaniuc, președinte executiv Fundația “Star of Hope”  România.

Serviciile integrate, vor fi oferite copiilor și tinerilor direct în comunitate, în cele 4 centre de resurse pe care le vom dezvolta în parteneriat cu școlile, precum și la Centrul de Zi al Fundației ”Alături de Voi” România și Fundația ”Star of Hope” România.

„Călătorule, nu-i cale. Se face calea umblând!” Vom face cale și prin acest proiect în și mai multe școli, cu mai mulți profesori și cu mai mulți parteneri din mediul privat și public, în: literație, învățare vizibilă, provocarea învățării, coaching, mentorat, mentalitate flexibilă, învățare vizibilă, neuroștiințe, growth mindset, reziliență, feedback și evaluare, măsurarea impactului predării etc. Alături de competențele amintite, cadrele didactice vor beneficia de apartenența la o comunitate de practică și învățare în domeniul literației coordonată de ARL, de participare la procesul de transformare a educației din țara noastră și…de multă implicare. Pentru a vedea progrese la următoarele cicluri de testare, trebuie să începem azi! Avem contextul, curajul, hotărârea și dorința de a învăța ”, a declarat Prof. Dr. Liliana Romaniuc, expert educație – reprezentant Asociația Română de Literație.

Acest proiect vizează oferirea unui pachet integrat de servicii educaționale, psiho-socio-pedagogice, ocupaționale, de educație non-formală și timp liber în vederea creșterii gradului de participare școlară și socială a 650 copii și tineri cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani aflați la risc de abandon școlar/părăsire timpurie a școlii și cu cerințe educaționale speciale.

”Experiența vastă și diversă a celor 4 parteneri din acest proiect, va aduce plus valoare în implementare și mai ales va avea un impact pozitiv și pe termen lung asupra beneficiarilor proiectului. Implicarea reprezentanților UAT-urilor Horlești și Miroslava, a cadrelor didactice a celor trei parteneri asociați (Școala Gimnazială ”Colonel Constantin Langa” Miroslava, Școala Gimnazială ”Dimitrie Anghel” Cornești și Școala Gimnazială Horlești) încă de la scrierea proiectului, va contribui la buna funționare a celor trei centre unde se vor desfășura activitățile cu beneficiarii. Aceste centre, ce vor funcționa în cadrul celor 3 școli menționate, vor fi dotate cu mobilier și aparatură electronică și IT necesare facilitării integrării copiilor și tinerilor aflați în situații de risc. Asociația GAL Stejarii Argintii își propune ca acest proiect să fie un model de bună practică ce poate fi extins la nivel regional și național prin colaborarea cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România ”, a declarat Irina Manuela Nenerică, manager Asociația GAL Stejarii Argintii.

Valoarea totală a contractului de finanțare pentru 24 de luni de implementare, este de 5,452,521.16 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă 4,907,269.05 lei (90%), iar contribuția privată 545,252.11 lei (10%).

Pentru informații suplimentare, poate fi contactată, Elena Vasiliu, expert comunicare și marketing | Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. | 0740.544.810 | www.alaturidevoi.ro

****

Despre Fundația “Alături de Voi” România

Fundația „Alături de Voi” România (ADV) este o organizație neguvernamentală acreditată ca furnizor de servicii sociale și întreprindere socială, înființată în februarie 2002, a cărei misiune este incluziunea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri vulnerabile. ADV România, este unul din pionerii economiei sociale din România care a dezvoltat 3 întreprinderi sociale proprii și a contribuit la apariția Legii Economiei Sociale.

Peste 150000 de persoane, în special tineri din categorii vulnerabile și cu dizabilități, au beneficiat de serviciile directe oferite în timp de către organizație. Peste 200 de persoane cu dizabilități, în special tineri, au lucrat / lucrează la ADV sau pe piața muncii, beneficiind de un pachet complet de servicii de inserție socio-profesională.

Ceea ce facem zi de zi…, ne definește practic viitorul!

Despre Fundația “Star of Hope”  România

Fundaţia “Star of Hope” Romania este o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Iaşi, înfiinţată în 1998 cu sprijinul Organizaţiei suedeze Star of Hope Internațional. Misiunea fundației este îmbunătățirea calității vieții copiilor aflați în dificultate, în special a copiilor cu dizabilități, dar si ajutorarea copiilor nevoiași pentru o viață mai bună, pentru ca aceștia să crească și să se dezvolte firesc, într-un climat de demnitate, încredere și de valorizare a ființei umane.

Despre Asociația Română de Literație

Asociația Română de Literație are misiunea de a promova şi susţine exemplele de bună practică, modelele de excelenţă şi eficienţă didactică în educaţie, urmărind cu prioritate creşterea calităţii procesului de predare-învăţare pentru a contribui la formarea şi dezvoltarea competenţelor necesare împlinirii la nivel personal şi social a elevilor şi a adulţilor într-o societate bazată pe cunoaştere şi învăţare continuă.

Despre Asociația GAL Stejarii Argintii

Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Stejarii Argintii, cu sediul în comuna Miroslava, judeţul Iaşi, are misiunea de  a contribui la dezvoltarea locală într‐o manieră specifică și de găsi soluții adaptate la nevoile și prioritățile comunităților locale. Teritoriul Grupului de Acţiune Locală Stejarii Argintii este situat în judeţul Iaşi și este format din 6 comune: Miroslava, Lețcani, Dumești, Popești, Mădârjac și Horlești.

 

 

Proiect incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală

Curs cadre didactice

Cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a sindromului Down (21 martie), Fundația Star of Hope Romania a organizat un curs pentru cadrele didactice din orașul Iași. În cadrul cursului, specialiștii fundației au oferit informații despre sindromul Down și au prezentat cauzele apariției acestui sindrom. de asemenea, s-a discutat despre importanța acceptării și integrării acestor copii în societate, în școli de masă. Evenimentul este parte integrantă a proiectului ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală”, finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

 

 


Clubul Tinerilor

Tot în luna februarie a anului 2021, în cadrul proiectului ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală”, finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași, tinerii au completat un chestionar de evaluare a personalității cu scopul de a-i ajuta în procesul de dezvoltare personală, gestionare a emoțiilor, identificarea defectelor și calităților proprii.

 

 


Clubul Tinerilor

În cadrul proiectului ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală”, finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași, în luna februarie 2021 au avut loc diverse activități cu tinerii înscrisi la Clubul Tinerilor. În data de 11 februarie 2021, tinerii au participat la un atelier online în cadrul căruia au fost ghidați cu privire la stabilirea unor obiective pe termen lung atât pe plan personal cât și pe plan profesional. De asemenea, au discutat despre modul în care se pot adapta situațiilor de viață astfel încât să facă dintr-un punct slab un punct forte.

 

 


Atelier dezvoltare abilități vocaționale părinți

În luna februarie 2021 , în cadrul proiectului ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală” au avut loc 3 întâlniri cu părinții în cadrul atelierului de dezvoltare abilități vocaționale. În cadrul acestor întâlniri, parinții au avut posibilitatea să interacționeze și să-și împărtășească din experiențele de viață în timp ce pregăteau mărțișoare pentru luna martie. Proiectul ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală” este finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

 

 


Consiliere grup suport parinti

In cadrul proiectului ”Incluziune socială activă-Viitor pentru comunitatea locală” parintii, beneficiari ai proiectului, au participat in luna ianuarie la o sedinta de consiliere de grup. Tema dezbatuta in cadrul acestei sesiuni a fost STIMA DE SINE. In cadrul intalnirii s-au discutat aspecte importante privind rolul pe care il are stima de sine proprie atat in viata de cuplu, in familie, in relatia cu copiii si in societate.


 

Clubul Tinerilor

Anul 2021 a început cu o sesiune de planificare si organizare cu tinerii de la Clubul Tinerilor din cadrul proiectului ”Incluziune socială activă-Viitor pentru comunitatea locală”. Impreună cu coordonatorul clubului, tinerii au stabilit o parte dintre acțiunile pe care le vor organiza pe parcursului acestui an în cadrul Clubului Tinerilor.

 


 

Ateliere părinți

In luna ianuarie 2021, în cadrul proiectului ”Incluziune socială activă-Viitor pentru comunitatea locală” a avut loc o nouă întâlnire cu părinții care participă la activitatea ”atelier de croitorie”. Activitatea s-a desfășurat sub forma unei ședințe online în cadrul căreia s-au discutat aspecte organizatorice privind modul de implementare ale acestor ateliere pe parcursul celui de-al doilea an de implementare al proiectului.


 

Ateliere părinți

În cadrul proiectului ”Incluziune Socială Activă - Viitor pentru Comunitatea Locală” un proiect finațat de către Consiliul Local Iași si implementat de către Fundația Star of Hope Romania, sunt organizate ateliere pentru părinți de dezvoltare a abilitatilor vocationale - croitorie. Aceasta activitate ofera parintilor oportunitatea de a interactiona unii cu altii, de a impartasi, de a se sustine unii pe altii, de a intari relatiile dintre parinti. Din septembrie 2020 și până în octombrie 2020 au fost derulate 4 întâlniri de grup cu parintii înscriși în cadrul Atelierului. Parintii au fost incantati de faptul ca vor putea relationa unii cu altii, sa impartaseasca problemele lor unor persoane care sunt in aceeasi situatie, astfel ajutandu-se unii pe altii, dar si ca vor putea sa realizeze cu mainile lor produse frumoase, vor putea sa invete sa foloseasca masina de cusut. Parintii sunt motivați să continue să se întâlnească fizic sau/și în mediul online (utilizând aplicația zoom).  De asemenea, ei comunică în permanență prin aplicația whatsapp, pe grupul creat, coordonați de către coordonatorul Atelierului de croitorie.

Galerie Foto 


 

Comunicat de presă post eveniment - PROIECT ”INCLUZIUNE SOCIALĂ ACTIVĂ – VIITOR PENTRU COMUNITATEA LOCALĂ”

Fundaţia STAR OF HOPE ROMANIA, a anunțat astăzi, 21 octombrie 2020, în cadrul unei conferințe de presă, demararea proiectului ”Incluziune Socială Activă – Viitor Pentru Comunitatea Locală”, proiect finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale din Iași, beneficiari ai proiectului – copii și tineri, părinți, cadre didactice, voluntari și reprezentanți ai mass media.

Aurora Vatamaniuc, Președinte Executiv Fundația Star of Hope Romania a declarat: ”Mulțumim Primăriei Iași pentru sprijinul acordat în inițierea acestui proiect, mai ales în această perioadă generată de virusul covid 19. Este foarte important pentru noi, ca și ONG, să avem sprijinul Primăriei pentru a ajuta copiii cu dizabilități și pentru a le  asigura un  număr cât mai mare de ședințe de terapie recuperatorie.”

Am fost onorați la eveniment de prezența dlui Leonard Cananău, Inspector de de calitate – Primăria Iași.

”Mă bucur că Primăria Municipiului Iași reușește să susțină, să sprijine o activitate foarte importantă în societatea noastră, pentru incluziunea socială a copiilor cu dizabilități și pentru facilitarea accesului la recuperare și educație a acestora.”A declarat Leonard Cananău, Inspector de Calitate Primăria Municipiului Iași

G. M, tatăl unei fetițe cu autism care beneficiază de terapie la Centrul Star of Hope Iași, a declarat: ”La Star of Hope am găsit o echipă de profesioniști. Specialiștii lucrează cu copiii noștri cu devotament și multă dragoste. De asemenea, noi, părinții suntem consiliați să depășim pragul psihologic de negație al diagnosticului pe care copilul l-a primit. La Star of Hope, am găsit puterea de a merge mai departe indiferent de problemele pe care le avem.”

”De aproximativ trei ani vin la terapie la Centrul Star of Hope cu baiețelul meu (diagnosticat cu sindrom down). Venim de 3 sau chiar de 4 ori pe săptămână și progresele se văd. Acum merge și înțelege tot ce-i spun. Trebuie să continuăm terapia pentru ca N. să reușească să vorbească. Multumesc echipei Star of Hope, sunt a doua mea familie.” A declarat C. L., mama unui băiețel cu sindrom Down. Povestea acestui băiețel se regăsește în attach-ul emailului.

Conform datelor furnizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, sunt înregistrați aproximativ  3200 de copii cu dizabilități  la nivelul județului nostru. Aproximativ 80% dintre aceștia sunt copii cu grad de handicap accentuat sau grav. Această categorie reprezintă categoria cea mai expusă excluziunii sociale/școlare.

Proiectul ”Incluziune Socială Activă – Viitor Pentru Comunitatea Locală” se adresează unui număr de 32 de copii și tineri aflați în dificultate  (copii și tineri cu dizabilități) și își propune creșterea gradului de incluziune socială și/sau școlară a acestora.

Acțivitățile propuse în cadrul proiectului sunt diverse și vizează atât copiii și tinerii cât și părinții, cadre didactice și comunitatea lărgită. Menționăm în acest sens următoarele tipuri de activități:

 • Activități de evaluare și reevaluare periodică a unui număr de 22 de copii cu dizabilități;
 • Terapii pentru dezvoltarea abilităților, capacităților pentru 22 de copii și tineri cu dizabilități în diverse domenii ( cognitiv, motor, interacțiune socială, comunicare-limbaj);
 • Activități de dezvoltare a abilităților sociale, gestionare emoții, dezvoltarea creativității, pentru un număr de 10 tineri;
 • Sesiuni de instruire pentru un număr de 20 de părinți;
 • Consiliere și suport informațional/emoțional pentru 20 părinți sau asistenți maternali;
 • Concursurs pentru preșcolari și școlari;
 • Workshop-uri pentru 20 de cadre didactice;
 • Atelier dezvoltare deprinderi/abilități vocaționale pentru 10 părinți aflați în situații de risc;
 • Gala copiilor și tinerilor cu dizabilități.

”Persoanele cu dizabilitati sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării si incluziunii sociale". Legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități (nr 448/2006 actualizată la .09.2017)”

Dacă nu am interveni în Iași prin proiectul propus, ar crește mult riscul de separare de familie pentru copiii cu dizabilități, de excluziune socială/școlară a acestor copii și tineri. Pe termen lung, copiii, tinerii, nu s-ar putea dezvolta, nu ar devein pe cât de mult posibil independent, astfel încât ar îngreuna bugetul asigurărilor sociale din iași. Un efect negative ar mai fi și nerespectarea drepturilor copilului cu dizabilități, în condițiișe în care statul roman și-a asumat respectarea acestor drepturi.

Proiectul se desfășoară în perioada 15 septembrie 2020 – 15 decembrie 2021. Valoarea totală a proiectului este de 143,414 lei din care suma de 128,930 reprezintă finanțarea nerambursabilă oferită de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

  

Pentru detalii proiect contactați:

 

Gabriela Răducanu, Director de Programe Fundația Star of Hope Romania

Email: gabi.r@starofhope. ro

Telefon: 0745254692

 

Elisabeta Ștefan, Coordonator Proiect

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Telefon: 0749023402

Galerie Foto 


 

Comunicat de presă - PROIECT ”INCLUZIUNE SOCIALĂ ACTIVĂ – VIITOR PENTRU COMUNITATEA LOCALĂ”

Fundaţia STAR OF HOPE ROMANIA anunță demararea proiectului ”Incluziune Socială Activă – Viitor Pentru Comunitatea Locală”, proiect finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

Conferința de presă va avea loc miercuri, 21 octombrie 2020, ora 11.30 la Centrul Star of Hope Iași, din strada Bariera Veche nr 3 (în spatele clădirii Granit).

Conform datelor furnizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, sunt înregistrați aproximativ  3200 de copii cu dizabilități  la nivelul județului nostru. Aproximativ 80% dintre aceștia sunt copii cu grad de handicap accentuat sau grav. Această categorie reprezintă categoria cea mai expusă excluziunii sociale/școlare.

Proiectul ”Incluziune Socială Activă – Viitor Pentru Comunitatea Locală” se adresează unui număr de 32 de copii și tineri aflați în dificultate  (copii și tineri cu dizabilități) și își propune creșterea gradului de incluziune socială și/sau școlară a acestora.

Acțivitățile propuse în cadrul proiectului sunt diverse și vizează atât copiii și tinerii cât și părinții, cadre didactice și comunitatea lărgită. Menționăm în acest sens următoarele tipuri de activități:

 • Activități de evaluare și reevaluare periodică a unui număr de 22 de copii cu dizabilități;
 • Terapii pentru dezvoltarea abilităților, capacităților pentru 22 de copii și tineri cu dizabilități în diverse domenii ( cognitiv, motor, interacțiune socială, comunicare-limbaj);
 • Activități de dezvoltare a abilităților sociale, gestionare emoții, dezvoltarea creativității, pentru un număr de 10 tineri;
 • Sesiuni de instruire pentru un număr de 20 de părinți;
 • Consiliere și suport informațional/emoțional pentru 20 părinți sau asistenți maternali;
 • Concursurs pentru preșcolari și școlari;
 • Workshop-uri pentru 20 de cadre didactice;
 • Atelier dezvoltare deprinderi/abilități vocaționale pentru 10 părinți aflați în situații de risc;
 • Gala copiilor și tinerilor cu dizabilități.

 

”Persoanele cu dizabilitati sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării si incluziunii sociale". Legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități (nr 448/2006 actualizată la .09.2017)”

Dacă nu am interveni în Iași prin proiectul propus, ar crește mult riscul de separare de familie pentru copiii cu dizabilități, de excluziune socială/școlară a acestor copii și tineri. Pe termen lung, copiii, tinerii, nu s-ar putea dezvolta, nu ar devein pe cât de mult posibil independent, astfel încât ar îngreuna bugetul asigurărilor sociale din iași. Un efect negative ar mai fi și nerespectarea drepturilor copilului cu dizabilități, în condițiișe în care statul roman și-a asumat respectarea acestor drepturi.

 

Proiectul se desfășoară în perioada 15 septembrie 2020 – 15 decembrie 2021. Valoarea totală a proiectului este de 143,414 lei din care suma de 128,930 reprezintă finanțarea nerambursabilă oferită de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

 

Pentru detalii proiect contactați:

 

Gabriela Răducanu, Director de Programe Fundația Star of Hope Romania

Email: gabi.r@starofhope. ro

Telefon: 0745254692

 

Elisabeta Ștefan, Coordonator Proiect

Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Telefon: 0749023402


Clubul tinerilor

 

În cadrul proiectului ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală” finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului implementat de Fundația Star of Hope Romania, a avut loc o prima întâlnire cu un grup de tineri vulnerabili. Acțiunea face parte din activitatea A.5 care vizează organizarea săptămânală a unui Club pentru tineri cu scopul ca aceștia din urmă să își poată dezvolta abilități și competențe sociale,  să se dezvolte personal, să-și gestioneze emoțiile, etc.

 

 

Proiectul „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”

Despre Acces la Servicii de Sanatate pentru copilul din familia vulnerabila prin Vizite la Domiciliu

Urmariti o emisiune realizata in cadrul proiectului Acces la Servicii de Sanatate pentru Fiecare Copil prin Vizite la Domiciliu. Partener - CCF Moldova (Copil, Comunitate, Familie Moldova). Proiectul este finantat de Uniunea Europeana iar continutul acestui material este responsabilitatea exclusiva a Asociatiei Obsesti "Copil, Comunitate, Familie Moldova" si a Fundatiei Star of Hope Romania si nu reflecta viziunile Uniunii Europene sau Programului Operational Comun Romania - Republica Moldova 2014 - 2020.

 

Emisiune

 

 


INGRIJIREA SI DEZVOLTAREA COPILULUI DE VARSTA MICA ROMANIA

Familiile cu copii cu vârsta până la trei ani și femeile însărcinate în ultimul trimestru vor avea acces la servicii de sănătate mai calitative. Specialiști din domeniul medical din 4 raioane din Moldova și 3 județe din România vor desfășura vizite la domiciliu pentru a monitoriza copiii și familiile lor, dar și a reduce potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi prevenite. Estimativ, 1700 de copii și femei însărcinate vor beneficia de pe urma activităților desfășurate în cadrul proiectului transfrontalier ”Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Ambele țări se confruntă cu probleme în garantarea accesului la servicii echitabile de sănătate. Potrivit celei mai recente evaluări realizate de Institutul Mamei și al Copilului în 2014, 30% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 0-12 luni din familii vulnerabile din Moldova nu sunt monitorizați în conformitate cu standardul de supraveghere a creșterii si dezvoltării copilului în condiții de ambulator și 5% dintre sugarii din familii vulnerabile nu beneficiază de cel puțin două vizite la domiciliu efectuate de către lucrătorii din domeniul sănătății în primele luni.

România înregistrează o serie de aspecte ce necesită a fi îmbunătățite. Este statul cu cea mai mare rată a mortalității infantile, dar și a sărăciei printre copii din rândul țărilor Uniunii Europene, cele două fenomene potențându-se unul pe altul, concluzionează ultimele statistici oficiale Eurostat. Copiii și familiile din zonele rurale au acces redus la serviciile de sănătate, ceea ce ar putea afecta diagnoza timpurie, intervenția și reabilitare.

Astfel, proiectul își propune să elimine inechitățile existente chiar și în cazul celor mai marginalizate grupuri. Activitățile proiectului vor fi orientate spre informarea părinților despre beneficiile imunizării, la demontarea miturilor și sporirea ratei de imunizare în rândul copiilor. Abilitățile de îngrijire a propriilor copii vor fi îmbunătățite, ceea ce va permite să fie dezvoltat un mediu sigur pentru copii, dar și să identifice timpuriu întârzieri în dezvoltarea copilului sau probleme de sănătate. Părinții copiilor cu dizabilități vor beneficia de informare și suport în a accesa servicii specializate disponibile în zonă.

Un element de inovare adus de proiect este îmbinarea modelului Home Visiting cu modelul Coomunity Based Rehabilitation (CBR), care este o strategie promovată de către Organizația Mondială a Sănătății prin care se promovează drepturile copiilor cu dizabilităţi prin schimbări care se produc la nivel de comunitate.

Cele două țări urmează să facă schimb de bune practici pentru ca asistența medicală primară să fie una pe potriva necesităților populației. Asistenții medicali și medicii de familie își vor consolida cunoștințele și abilitățile în domeniul identificării timpurii a tulburărilor de dezvoltare, împuternicirii familiei, oferirii informației în domeniul de parenting, promovarea imunizării copiilor și altele. 120 de lucrători medicali din 7 regiuni din cele două țări vor desfășura vizite la domiciliu pentru a reduce potențiale riscuri, dar și pentru a dezvolta capacitățile părinților. Regiunile din Moldova implicate în proiect sunt Dondușeni, Drochia, Bălți și Glodeni, iar cele de peste Prut - Iași, Vaslui și Botoșani.

Proiectul transfrontalier ”Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” este implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Fundația Star of Hope Romania și finanțat de către Uniunea Europeana prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI), prin intermediul Programului Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020în perioada 1 aprilie 2020 – 30 septembrie 2021.

Structurile de Management ale Programului Romania-Republica Moldova 2014-2020 sprijină comunitățile din zonele de frontieră în identificarea unor soluții comune pentru problemele similare cu care acestea se confruntă.Toate informatiile referitoare la Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 le puteți regăsi aici: www.ro-md.net

Mai multe informații despre fundația Star of Hope România găsiți aici: www.starofhope.ro

Pentru informații adiționale despre CCF Moldova, accesați link-ul: www.ccfmoldova.org

 

 

Oportunități de dezvoltare pentru copii

Anul: 2015

Perioadă derulare: Iunie-noiembrie

Scop

Nu abandona școala! - Botosani

Scop :

 • Prevenirea abandonului școlar/familial

Obiective specifice:

 • Prevenirea abandonului școlar pentru 35 de copii
 • Prevenirea abandonului familial pentru 25 de copii
 • Suport social pentru familiile cu copii cu risc de abandon școlar
 • Sensibilizarea comunității referitor la familiile aflate în dificultate
 

 

Alături de ei! - Botosani

Anul: 2015

Perioadă derulare: 18 luni

Obiectiv: facilitarea integrării în comunitate a copiilor și tinerilor cu dizabilități

Grup țintă:copiii/tineriii cu dizabilități (în special cu sindrom Down) din Botoșani și împrejurimile sale

Citește mai departe...

 

 

Proiect "„PARTENERIAT PENTRU RESPONSABILITATE SOCIALĂ”"

Iniţiază programul

„PARTENERIAT PENTRU RESPONSABILITATE SOCIALĂ”

1. Pentru angajatori
2. Pentru angajaţi

„Oferă o şansă unui copil cu dizabilităţi!”

Cum poţi ajuta?

“Adoptă” un copil!

 

Devenind donator individual pentru Cornelia sau pentru alţi copii (vezi povesti)

Ajută lunar cu o sumă de bani un copil să aibă necesarul de hrană, să beneficieze de terapie de recuperare, oferă-i şansa la o viaţă normală.

 • Cu 15 lei îi asiguri unui copil hrană pentru o zi
 • Cu 20 lei îi asiguri transportul pentru o zi
 • Cu 50 lei îi asiguri o şedinţă de terapie recuperatorie pe lună
 • Cu 400 de lei îi asiguri 8 şedinţe de terapie individuală recuperatorie pe lună unui copil

 

Donând 20% din impozitul pe profit, firma „adoptă” un copil al cărui cost de terapie de recuperare la Centrul de Zi este de 100 euro pe lună

Contribuabilii care efectuează sponsorizări potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă totalul acestor cheltuieli îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

 • este în limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
 • nu depăşeşte mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

În schimb:

 • vei primi informaţii periodice despre copilul ales şi despre evoluţia sa
 • poţi vizita copilul în familie
 • vei beneficia de promovare pe materialele fundaţiei
 

 

Centrul Regional de Reabilitare pentru copii și tineri cu dizabilități “Steaua Speranței” Iași

Scop general :

 • să integrăm copiii şi tinerii cu dizabilităţi în societate, şcoală

Obiective specifice:

 • Să dezvoltăm capacităţile copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi
 • Să creştem numărul copiilor cu dizabilităţi integraţi în grădiniţă/şcoală
 • Să întărim capacităţile parentale pentru părinţii care au copii/tineri cu dizabilităţi
 • Întărirea organizaţională a celor 9 Asociaţii de părinți înființate de Fundația Star of Hope Romania , din regiunea de NE
 • Conştientizarea comunităţii privind drepturile copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi

  Citește mai departe...

   

   
. © 2013-2017 Star of Hope Romania - Declaratia de confidentialitate