Newsletter

Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati, Dorohoi – Aprilie 2015

Săptămânal copiii cu nevoi speciale care sunt integrați în școli și grădinițe beneficiază de monitorizare. Pe lângă acest lucru, psihologul Fundației noastre merge și lucrează efectiv în clasă cu copilul care are nevoi speciale și este din proiectul nostru. Totodată oferim îndrumare și metode de lucru cadrelor didactice care au integrat acești copii dar nu au metodologia aplicativă sau clasele sunt prea aglomerate iar ei necesită o atenție mai specială.

Raluca, fetița care a beneficiat prin campanie, de o intervenție chirurgicală la urechi pentru fixarea aeratoarelor, i-a fost fixată și o proteză mandibulară provizorie. A fost și în această lună la control la Cluj tot cu ajutorul Fundației „Star of Hope” România pentru evaluari şi strângerea aparatelor fixate. Ea continuă și ședințele de logopedie din cadrul centrului deoarece are nevoie de recuperare și in acest domeniu.

 

Pentru Manuel care și el a fost sprijinit prin campania din decembrie, în această lună l-am ajutat să se deplaseze la Iaşi pentru intervenție chrurgicală la piciorușe și consultație la firma „Ortotec” pentru a comanda ghetuţe ortopedice. La Centru i-am oferit posibilitatea să participe la şedinţe individuale de logopedie iar părinţii lui la grupele de suport organizate pentru mame şi taţi. Am ajutat familia și le-am dăruit alimente şi hăinuţe pentru copii.

În această lună copiii au primit mingi din partea Federației Părinților care au Copii cu Dizabilități. Aceștia s-au bucurat nespus de mult de darurile primite.

Din partea Fundației „Star of Hope” România un număr de 23 familii din Dorohoi și 15 familii din Dimacheni au primit pachete cu alimente înainte de Paște. Aceste daruri au fost o mare bucurie în casele lor, mai ales că unii nu au nici un venit. Pentru ei și copiii lor, aceste pachete a costituit masa de Paște.

În cadrul Centrului s-a sărbătorit o zi de naștere a unei fetițe. Copiii s-au bucurat nespus de mult , au servit dulciuri și au cântat împreună.

O activitate pe care am desfăşurat-o a fost în cadrul Zilei Înternaţionale a Conştientizării Autismului la Şcoala Gimnaziala „Ştefan cel Mare” din Dorohoi. În clasa pregătitoare este înscris Robert un copil cu autism. Activitatea s-a numit „Suntem diferiţi. Suntem unici” şi a avut ca scop conştientizarea de către elevi a faptului că fiecare dintre noi ne naştem cu anumite talente sau daruri, pe care este bine să le dezvoltăm. Nici un copil nu s-a născut fără un dar deosebit, chiar dacă noi spunem că sunt copii cu dizabilităţi. Ei dispun de multe ori de capacitatea de a oferi multă iubire, sau se pricep la unele lucruri mult mai bine decât ceilalţi.

Elevii au confecţionat flori, fiecare având o altă culoare, simbolizând tocmai unicitatea fiecărui om, pe care au scris mesaje, au discutat despre talentele lor şi au intonat cântece. Apoi au înălţat baloane albastre cu care s-au jucat, albastrul fiind culoare simbolica pentru autism.

Sub motto-ul „Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi!”, Ziua Internațională de Conștientizare a autismului a fost marcată și de preșcolarii de la Grădinița cu P.P. „Albă ca Zăpada”, Dorohoi, din grupa „Piticii”, în care am integrat un baieţel cu autism, Răzvan. Activiatatea desfășurată, a avut ca cu titlu, „Zâmbet pe fiecare chip”. După ce au decotat-o pe Zâna Primăvară, au cânat, au dansat împreună și așa cum se obișnuiește la zile de sărbătoare, s-au răsfățat cu o felie din tortul cu personajul preferat din desene animate a lui Razvan, oferit special de copiii și părinții de la grupa lui.

În ,,Săptămâna altfel” copiii de la Centrul Dorohoi au desfășurat diferite activități alături de elevi voluntari din grădinițele, școlile și liceele dorohoiene cu care avem incheiate parteneriate de colaborare.

Prima activitate pe care am desfăşurat-o a fost participarea la orele din cardul „Clubului Prieteniei” de la Clubul copiilor şi elevilor Dorohoi. Prima oră copii s-au jucat pe calculator jocuri creative. A doua oră, aceştia au participat la activităţile din cadrul atelierului de abilităţi practice, unde cu ajutorul voluntarilor au colorat un ouă de Paşte, pe care l-au decupat şi au realizat felicitări. În interiorul felicitărilor, elevii le-au scris căte un mesaj de Paşte copiilor cu nevoi special.

O altă activitate a avut loc în gradiniţa Stefan cel Mare în care copiii din grupa „Piticii” au prezentat sceneta „Motăneii” recent premiată la Festivalul „Masca”. Au cântat, au dansat şi s-au bucurat. După ce am urmărit sceneta am realizat crenguțe cu flori pe care le-am aşezat pe un covor verde. Alături ne-a stat un grup de voluntari de la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” cu ajutorul cărora copii au realizat crenguțele şi cu care au interacţionat.

Implicarea voluntarilor în activităţile Centrului.

În cadrul „Săptămânii Altfel” elevi voluntari de la Liceul „Regina Maria” și elevii voluntari de la Seminarul teologic ,,Sf. Ioan Iacob” au fost la Centrul nostru, au socializat cu copiii și împreună au confecționat felicitări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Doi voluntari din Anglia veniți la Asociația ,,Lumină pentru copii” au vizitat Centrul nostru pentru prima dată. Ei au socializat cu copii și au discutat cu părinții acestora.

Activități specifice – Părinţi

Informarea părinţilor: părinţii primesc informaţii, îndrumări privind metodele de lucru şi materiale pentru continuarea programului de reabilitare acasă (părinţiii copiilor care sunt integraţi în programul de terapie individuală, asistă la desfăşurarea programului pentru însuşirea metodelor de lucru în vederea continuării terapiei acasă) au fost informaţi asupra noutăţilor apărute în cadrul Fundaţiei.

Şedinţe de consiliere – în fiecare zi când părinţii vin la Centru au posibilitatea să discute problemele apărute. De asemenea, au fost organizate şi 3 şedinţe de consiliere de grup și curs Alfa.

Grup suport pentru părinţi – Pentru părinţii copiilor de la Centrul „Steaua Speranţei” din Dorohoi in această lună am organizat o intalnire cu tema ,,Frumusețea caracterului nostru”. După prezentarea temei, discuțiile au fost libere și fiecare participant a avut ocazia să pună întrebări și să primească raspunsuri. Deasemenea, am aplicat și un chestionar de evaluare privind caracterul personal al participanților .

Am ajutat financiar două familii din proiect în vederea unor evaluari medicale și intervenții chrurgicale.

În perioada 28.04.2015 – 8.05.2015 părinții de la Centrul Dorohoi au participat la multe întâlniri de consiliere individuale, vizite la domiciliu, grup suport și 1 curs Alfa având ca lector expert în consiliere Heather Dyce din Anglia.

Rezultate:

  • Creşterea stimei de sine pentru 29 copii şi 49 părinţi;
  • Întărirea parteneriatului cu autorităţile locale;
  • Îmbunătăţirea nivelului de dezvoltare a copiilor/tinerilor beneficiari ai serviciului Centrului;
  • Îmbunătăţirea abilităţilor de viaţă ale tinerilor cu dizabilităţi;
  • Informarea comunităţii privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi;
  • Îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe al cadrelor didactice privind dizabilităţile, metode de intervenţie;
  • Reducerea gradului izolării copiilor și a tinerilor cu nevoi speciale;