This site uses cookies! Continue browsing involves their acceptance.

Un vis are nevoie de ajutor

POVESTEA LUI IOAN (12 ANI, cl a V a)

Centrul Afterschool Star of Hope Botoșani

 

Ioan locuiește împreună cu păriinții și 3 surori într-un apartament cu două camere, un spaţiu mult prea mic pentru ei.

Starea de sănătate nu i-a permis mamei să se angajeze iar tatăl copiilor este tâmplar și a avut un serviciu până când a început pandemia (a fost disponibilizat). În prezent nu are serviciu permanent, dar caută şi se implică în diverse mici proiecte.

Ioan a intrat în programul Centrului Afterschool Star of Hope Botoșani în urmă cu 3 ani. Pe atunci, copilul obișnuia să lipsească de la școală și avea note mici. Astăzi, băiatul este printre primii din clasă, terminând clasa a IV a cu media 8.95. Iubește mult matematica, are o minte ascuţită şi pricepe imediat principiile de bază. Anul trecut a participat la concursul MICII MATEMATICIENI și a obținut Medalia MICUL MATEMATICIAN.

Una dintre bucuriile lui mari este pachetul cu rechizite primit la Centru. Atunci ochii îi strălucesc de bucurie şi e mândru că are şi el tot ce-i trebuie pentru şcoală. Pentru el, o greşeală la scris nu este motiv pentru a rupe foaia – ar fi o risipă prea mare. De aceea scrie „pe curat” doar după ce a verificat pe ciornă.

Visul lui Ioan este să devină inginer constructor:

 „Vreau să construiesc case, blocuri cu apartamente mari, în care fiecare copil să aibă camera lui, să nu mai doarmă îngrămădiţi!” – ne spunea Ioan în una din discuţiile de la Centru. „Îmi doresc să pot veni acasă şi să am dulăpiorul meu pentru haine, să pot să stau la masă şi să scriu... Mi-aş dori să pot merge la serviciu, să câştig bani mulţi şi să ajut şi pe alţii. Îmi doresc să avem fiecare din noi camera lui şi în fiecare cameră câte o baie, ca să nu ne aglomerăm în fiecare dimineaţă! Şi îmi mai doresc un calculator sau un laptop – să mă pot conecta la ore. Chiar şi un telefon mai bun ar fi suficient!”

 

Acasă nu are o masă şi un scaun al lui pe care să se aşeze şi să se ocupe de efectuarea temelor; camera e prea mică, abia încap un pat normal, patul etajat şi un dulap mare, cu hainele tuturor. Centrul îi oferă însă lucrurile după care tânjeşte: o masă a lui, un scaun personal, timp şi atenţie. Îşi termină lecţiile repede, apoi – datorită tiparului dezvoltat în familie – se îndreaptă spre ceilalţi copii şi îi ajută la teme, înainte de a-şi acorda timp pentru activităţile recreative.

Nevoile materiale şi situaţia familială au generat în inima lui Ioan o dorinţă de cunoaştere şi o sete de învăţare rar întâlnite la copiii de vârsta lui. Citeşte mult şi urmăreşte documentare pe care apoi le povesteşte celorlalţi copii de la Centru. Un sprijin în vederea continuării educaţiei şi îmbunătăţirii condiţiilor de studiu ar fi pentru Ioan o poartă de intrare în lumea la care, deocamdată, doar visează... O masă, un scaun, un dulăpior pentru haine, un calculator... Lucruri mărunte care îi pot schimba viitorul.

 

 *În Centrul Star of Hope Botosani sunt înscriși 38 copii (4 – 14 ani), în risc de abandon școlar din cauza sărăciei. Aici, copiii vin zilnic, vin după orele de școală, primesc o masă caldă si desert, după care încep temele pentru școală. 

 

. © 2013-2017 Star of Hope Romania - Declaratia de confidentialitate