Comunicate de presa

COMUNICAT POST EVENIMENT
GALA STAR OF HOPE – CONCERT EXTRAORDINAR

Pe 27 octombrie 2022, ora 11:30, pe scena Ateneului Național Iași, am lansat campania SCHIMBĂ UN DESTIN! 2022, demers ce are drept scop informarea și sensibilizarea comunității privind problemele cu care se confruntă copiii cu dizabilități și părinții acestora, dar și strângerea de fonduri necesare pentru asigurarea burselor de terapie a unui număr de 100 de copii cu dizabilități (români şi ucraineni) din Centrele Star of Hope Iași, Dorohoi, Bârlad, Botoșani.Campania a fost demarată de către organizația noastră, împreună cu ASOCIAŢIA O ŞANSĂ PENTRU FIECARE, în calitate de organizatori principali, şi Primăria Iaşi, Consiliul Judetean Iasi, Prefectura Iasi, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, UNICEF România şi TVR Iasi, partenerii principali.

Startul campaniei a fost dat de premiera naţională a piesei de teatru – POVESTEA COPACULUI – pusă în scenă de regizorul ieşean Ana Hegyi. Ineditul acestei performanțe teatrale a fost oferit de distribuția în care s-au regăsit copii și tineri ucraineni refugiați, împreună cu mamele lor, la Iași. Premiera a fost dublată de o conferință de presă la care au fost prezenți organizatorii împreună Mihai Chirica, Primar al oraşului iaşi, reprezentanți ai partenerilor, ai autorităților locale, ai presei scrise și tv.

În calendarul evenimentelor din cadrul campaniei a fost programată şi seria de acțiuni Schimbă un destin prin artă!, dând viaţă prin creativitate şi culoare, îndemnului nostru către ieșeni (din companii, insitituții și unități de învățământ), de a transforma tușe de culoare în SPERANȚĂ pentru copiii cu dizabilități, români sau ucraineni.

GALA STAR OF HOPE – CONCERT EXTRAORDINAR, evenimentul central al campaniei SCHIMBĂ UN DESTIN! 2022

Seara zilei de 23 noiembrie 2022, a fost greu încărcată de emoţii, pentru că, împreună cu Asociaţia O Şansă pentru Fiecare, Primăria Iaşi, Consiliul Judetean Iasi, Prefectura Iasi, UNICEF şi TVR Iasi, am organizat GALA STAR OF HOPE – CONCERT EXTRAORDINAR. Evenimentul a avut loc pe scena Teatrului Naţional ieşean, începând cu ora 17 şi a însemnat atât dorința de a SCHIMBA UN DESTIN prin burse de terapie recuperatorie pentru 100 de copii dizabilități, români şi ucraineni, cât şi bucuria de a (re)asculta arii celebre de operă interpretate de nume sonore precum LAURA BRETAN (SUA), tenorii ieşeni Andrei Fermeşanu, Andrei Apreotesei, Florin Guzgă, bass-baritonul DANIEL PRUNARU REAGAN (de la Opera Phoenix Arizona SUA), Corul de Copii al Municipiului Iaşi, alături de orchestrele reunite ale Operei Naţionale şi Filarmonicii din Iaşi.

În sală au fost alături de noi dl. Lennart Eriksson, presedinte Star of Hope International, dna Ulrika Kallin Eriksson, director Star of Hope Suedia, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai organizaţiilor partenere – UNICEF Romania, Care International, SERA, FONPC, Mihai Chirica, primarul oraşului Iaşi, Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Petru Bogdan Cojocaru, prefect al Judetului Iasi, personalităţi ale vieţii medicale şi culturale ieşene, oameni de afaceri, reprezentanţi ai presei.

Ne-a bucurat şi onorat în mod deosebit prezenţa Excelenţei Sale, dna Therese Hyden, Ambasadorul Suediei în Romania, fiind al doilea an în care domnia sa susţine demersul nostru pentru promovarea drepturilor copiilor cu dizabilităţi. De altfel, împreună cu Aurora Vatamaniuc, preşedintele executiv al Fundaţiei Star of Hope Romania, doamna Therese Hyden a vizitat și cel mai mare Centru pentru Ajutorarea Persoanelor Refugiate din Ucraina la Iași, centru deschis de către Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) in parteneriat cu autoritățile locale și multe alte organizații din străinătate.

Surpriza serii pentru întreaga audienţă a fost, fără îndoială, actrita Mirabela Vian, o tânără care a trăit primii ani de viaţă într-un orfelinat din judeţul Vaslui, fiind abandonată de părinţii biologici. Destinul ei s-a schimbat radical după ce o familie din Franţa a decis să o adopte. Astăzi, Mirabela este actriţă la Paris şi a venit în România să o reîntâlnească şi să o îmbrăţişeze pe colega noastră, dna Elena Ştefănescu, cea care, în acel orfelinat, a avut grijă de ea, în calitate de membră a echipei Star of Hope, şi cu care a corespondat în scris ani de zile. Acum, Mirabela Vian are un vis: să facă un film documentar despre despre copiii din acel orfelinat, despre viața ei în Franţa, alături de părinţii adoptivi, despre BELLA ROMÂNIA! Cum să nu te răvăşească o astfel de reîntâlnire după mai bine de 30 de ani… O dovadă în plus că dincolo de cuvintele SCHIMBĂ UN DESTIN sunt poveşti adevărate de viaţă, poveşti care de multe ori „bat filmul”, sunt eroi anonimi, oameni cu inimi cât universul de mari!

Cea de-a zecea ediție a Galei Star of Hope a reprezentat atât un semn de reverență în fața solidarității profunde de care a dat dovadă comunitatea ieșeană chiar din primele ore ale izbucnirii războiului din Ucraina, 

cât și un semnal de alarmă privind importanţa de necontestat a intervenţiei prin terapie recuperatorie în cazul copiilor cu dizabilităţi, atât români cât şi ucraineni, refugiaţi la Iaşi. 

De asemenea, premiile ce au fost oferite au însemnat recunoașterea solidarității de care au dat dovadă, comunitatea ieșeană, ONG-uri, autorităţile locale. Primarul Municipiului Iasi, dl Mihai Chirica, Președintele Consiliului Județean Iași, dl Costel Alexe, Prefectul Județului Iași, dl Petru Bogdan Cojocaru, au oferit diplome de Excelenţă organizaţiilor non-guvernamentale UNICEF România, CARE Franţa, FUNDAŢIA SERA ROMÂNIA, FONSS, FONPC, pentru impecabila implicare la nivelul întregii ţări, dar şi asociaţiilor, fundaţiilor care au intervenit în local – Crucea Roșie, La Răscruce- Voluntari din Vama Sculeni , Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași, Ancora Salvarii, SERVICIUL VOLUNTAR DE AMBULANŢĂ, Fundaţia Emmaus, Asociația Parentis, Afterhills, Grupul Zâmbetul Nostru, Institutul Bucovina, Fundaţia Solidaritate si Speranţă, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iaşi, Fundaţia Bethany, Fundaţia World Vision Iași, Alternative Sociale, Asociaţia Păpădia, Ukrainians in Iasi. 

Totodată, nu au fost uitate o serie de instituţii publice al căror rol a fost esențial în ajutorul oferit refugiaţilor ucraineni – CONSILIUL NAȚIONAL ROMÂN DE RESUSCITARE, Centrul de Mediere si Securitate Comunitară, Direcţia de Asistenţă socială Iaşi, ISU Iasi, Prefectura Judeţului Iași, DGASPC Iași, Fundaţia Creştină Diakonia.

Dl. Bogdan Cojocaru, prefect al judeţului Iaşi, a oferit distincţii şi altor organizații din Iasi implicate în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina – Fundaţia Star of Hope România, Asociatia Harmony and Hope, Radio Armonia, Asociația Calea Bucuriei, Asociatia si Biserica Rhema, Fundatia Agora Christi, Fundația Nădejdea Copiilor, Biserica Soli Deo Iași, Asociatia Harmony Iasi, Biserica Baptista nr 1 si nr.2 Iași, Biserica Filocalia, Biserica Creștină după Evanghelie nr.1, Asociația Misionară pentru Educarea Copiilor, Fundația de Caritate Paideusis, Asociația Creștină Studențească Eclesia. 

Pentru implicarea deosebită în susținerea refugiaților, Aurora Vatamaniuc, președinte Executiv al Fundației Star of Hope Romania, a mulțumit organizațiilor Care, Fundaţia Sera România și FONPC împreună cu care am deschis un nou Centru pentru Refugiați în Suceava. Mulțumiri speciale au fost exprimate şi Liceului Filadelfia din Suceava și organizaţiei Romania Ajutor Direct.

De neomis este și implicarea a doi parlamentari români, dl Robert Sighartău și dl Dumitru Mihăilescu, cărora le mulțumim pentru prezența la eveniment.

Mulțumiri și recunoștință regizorului ieșean, Ana Heigy, care a fost premiată în seara evenimentului, pentru piesa de teatru pusă în scenă cu copii români si ucraineni. Acțiunea a fost parte dintr-un proiect desfășurat de Fundația Star of Hope Romania în calitate de partener UNICEF România, proiect derulat în sprijinul refugiaților de război ucrainieni. Până acum, pin intermediul proiectului au fost ajutați peste 35000 de copii și mame din Ucraina.

Fundația Star of Hope Romania şi partenerii acestei seri caritabile sunt recunoscători şi mulţumesc companiilor şi oamenilor de afaceri care au vibrat fără ezitare la apelul de ajutor pentru strângerea Burselor de Terapie pentru copiii cu dizabilităţi, români şi ucraineni, din Centrele Star of Hope Romania. Până în prezent, s-au strâns 30 de burse în valoare de 25000 euro, urmând ca în anul 2023, din promisiunile partenerilor, să mai fie adunate încă 10 burse de terapie.

Mulțumim astfel partenerilor și sponsorilor noștri:  Organizația Femeilor Antreprenor din Confederatia UGIR, QUARTZ MATRIX, POLIROM, BIOCOMP şi AGEO EVENTS, JUSTIŢIE PENTRU MINORI, ROTARY CLUB, CAMERA DE COMERŢ ŞI INDUSTRII IASI, QESTETIC, MATEROM, SC Apartamentul Botoşani, Asociatia Holmbergs, Business Center Bosanci, Compania ZTI, ProDentax Botoşani, Uniplast, Pro Invest, Media Rom Grup, SC CLINICA SRL, SC SINOPSIS MEDICAL SRL, REI EVOLUTION, IULIUS REAL ESTATE, BIOGENETIX, INFOTREAT, ASOCIAȚIA CENTRUL CREȘTIN, DIGITAL OFFICE, CAMERA DE COMERȚ SI INDUSTRIE IAȘI, Frarom International Est, Biogenetix, Florin Andrici – pictor, Smurd Iasi și dnei Dr. Diana Cimpoieșu, Dal Consulting, Nissa, United Business Bosanci- dnei Carmen Gabor, Lady D, Nissa.

Organizatorii aduc mulţumiri speciale partenerilor media care s-au alăturat cauzei copiilor cu dizabilităţi susţinuţi prin acest eveniment – TVR IAŞI (partener principal), Radio Iaşi, Ziarul de Iaşi, Radio Armonia, Iaşi Life TV, TeleM, Radio Impact, Viva FM, CREDO TV.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără susținerea celor care și-au însușit în acest an calitatea de ambasador al Galei Star of Hope 2022. Întreaga noastră recunoștință se îndreaptă către: Dora Morhan, Amalia Georgescu, Angela Manea, Manuela Manea, Lăcrămioara Berbece, Liliana Pirujinschi, Georgiana Dobre, Cristina Nichita, Doina Cepalis, Geta Lupu, Camelia Ciornei, Dana și Dan Lungu, Irina Schrotter, Mirabela Miron, Violeta Cincu,  Geta Lupu, Irina Schrotter, Irina Pacurariu, Carmen Fediuc, Munteanu Mihaela Steliana, Ana Crudu, Maura Anghel, Dan Lungu, Laura Bretan, Andrei Fermesanu, Daniel Prunaru, Andrei Apreotesei, Florin Guzga, Raluca Zaharia, Liliana Năstasă Pirujinski, Lacramioara Berbeci, Camelia Margareta Bogdănici, Cezara Moraru, Ana Heigy, Carmen Gabor, Rodica Baciu, Rodica Malos, Deea D Axinte, Sebastian Axinte, Dana Dascalescu, Nichifor Magdalena si Costica, Mirela Diaconu, Cela Popa, Cristian Popa, Baciu Tinel, Dan Maftei si Ana, Magdalena Popa, Andreea Dancinescu Cea Verde, Denise Vasiliu, Dan Berinde, Catalin Sava, Lia Anton, Claudia Crăcăleanu, Toni Hriţac, Paul Butnariu, Marian Mihordea, Carmen Diana Cimpoesu și încă mulți alții!

Ecourile acestei Gale caritabile vor rămâne în amintirile participanților şi datorită artiştilor şi instrumentiştilor care, prin talentul lor, au trimis sclipiri de speranţă copiilor care au nevoie acută de recuperare prin terapie, în Centrele Star of Hope Romania.

Campania SCHIMBĂ UN DESTIN! continuă până la sfârşitul lunii decembrie, pentru a strânge fondurile necesare burselor de terapie a tuturor celor 100 de copii cu dizabilităţi, români şi ucraineni.