Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Proiect: Copiii si drepturile lor / Strategia reabilitarii bazate pe comunitate (RBC)

Proiect:Copiii si drepturile lor / Strategia reabilitarii bazate pe comunitate (RBC)

Locatie:Barlad, judetul Vaslui

Categoria proiectului :Sa promoveze si sa protejeze drepturile copiilor si tinerilor cu dizabilitati

Contextul proiectului

Barlad este situat în județul Vaslui. Județul Vaslui este al doilea cel mai sărac loc de pe harta Uniunii Europene. Aspectul economic are un impact negativ asupra sectoarelor sociale, educaționale; acest impact negativ este mai rău pentru familiile care au copii cu dizabilitati.În România se fac eforturi pentru respectarea drepturilor copiilor; încă există obstacole.

Multi dintre copiii cu dizabilitati moderate sau severe nu au acces total la educație, cultură și joc. Această situație este valabila în special pentru zonele rurale sau sărace. In judetul Vaslui exista 2100 copii cu dizabilitati si mai mult de jumătate dintre ei sunt copii cu dizabilități moderate și severe.

 

Schimbarea atitudinii față de copiii cu dizabilități este în continuare o prioritate, are încă nevoie de timp. Integrarea în comunitate a copiilor cu dizabilități este un proces care implică toți membrii. Dacă atitudinea nu este favorabila, atunci nicio strategie sau politică nu va avea vreun efect.

Părinții nu sunt împuterniciți suficient. Mulți părinți care au copii cu dizabilitati se simt vinovati pentru handicapul copilului lor; se simt izolați și neglijați de restul comunității. Unii dintre ei sunt nevoiti sa lupte singuri, nu cunosc alți părinți care au aceeași situație și care ar fi capabil să împărtășească aceeași lupta.

Proiectul a început în anul 2003. Începând cu acest an, organizatia noastra s-a concentrat pe ajutorarea familiilor care au copii cu dizabilitati. Reabilitare bazata pe Comunitate este baza principala pentru acest proiect. În acest domeniu am fost sprijiniți, instruiți și consiliați de către dr Einar Helander. De asemenea, de-a lungul anilor, prin proiectele care au fost sponsorizate de SIDA / SMC si Star of Hope International Suedia, am organizat cursuri de formare pentru: Autism, Paralizie Cerebrala si sindromul Down. La cursuri au participat profesioniști din domeniul protecției copilului.

Pentru moment, activitatea noastra este dezvoltată într-un centru de zi; locația este oferita gratuit de către Direcția Județeană pentru Protecția Copilului Vaslui. Programul zilnic este de luni pana vineri, 8.00-16.00.

Numărul total de beneficiari ai proiectului:

Beneficiari direcți:

 • 20 de copii cu dizabilitati
 • 30 părinți biologici și adoptive

Beneficiarii indirecți: 20 de beneficiari (educatori, copii si membri ai comunității)

Angajații care lucrează direct în cadrul proiectului (categoria, măsură, număr):

2 angajați part-time (asistent social, pedagog special)
1 Pedagog reabilitare

Management: 1 Manager (part time), 1 director programe (part time)

Grupul țintă al proiectului

Grup țintă: copii / tineri cu dizabilitati (autism, sindromul Down, paralizie cerebrala, etc.) și a familiilor lor, în special din orasul Barlad.

Obiectivul general

Să promoveze și sa protejeze drepturile copiilor cu dizabilități.

Obiectivele specifice

 • Dezvoltarea capacităților copiilor / tinerilor cu dizabilitati.
 • Imputernicirea parintilor care au copii cu dizabilitati
 • Sensibilizare cu privire la drepturile copiilor cu dizabilități

Obiective

 • Organizarea evenimentului “Usi deschise”
 • Continuarea relațiilor cu școli, grădinițe din Barlad, pentru a facilita integrarea școlară a copiilor cu dizabilități
 • Organizarea Cursului Alpha
 • Organizarea de cursuri de formare pentru părinți și personal cu privire la comunicare, dezvoltarea grupului de părinți; lector va fi Eivor Kraft din Suedia.
 • Sa evalueze riscul de separare a copilului de familia sa; echipa SOH Ro evalueaza factorii de separare a copilului de părinți; echipa evaluează, de asemenea, situația maltratării copilului și contacteaza autoritatea locală pentru protecția copilului și împreună iau cea mai bună soluție in interesul copilului.
 • Sa colaboreze cu autoritățile locale pentru protectia copilului din Vaslui: echipa SOHRo comunica periodic cu reprezentanții autorităților locale în scopul de a urmări situația copiilor, pentru a preveni abuzul asupra copiilor.
 • Sa organizeze activitati de grup pentru copii / adolescenti; copiii vor dezvolta abilitatile de viata independenta, abilitatile sociale, precum și abilitati de comunicare și de relație.
 • Sa ofere programe de reabilitare individuală. Dupa ce copilul este înregistrat, el este programat pentru o sesiune inițială de evaluare: completarea formularelor anchetelor sociale, evaluarea clientului. Evaluarea este realizată de pedagogul local și este discutata cu părinții copilului. Pe baza evaluării inițiale, elaborăm planul inițial individual de reabilitare. Copiii sunt beneficiari ai programelor individuale de reabilitare la centru SOH Ro sau la domiciliu o data sau de doua ori pe săptămână. Părintele este apreciat ca o resursă importantă pentru reabilitarea și integrarea copilului.
 • Sa organizeze activitati de socializare: copiii sunt implicați în diverse activități care sunt organizate în parc, grădini sau la centru. De asemenea, am organizat petreceri aniversare, cu ocazia zilei de1 iunie, Ziua Mamei, de Craciun si excursii scurte. Aceste activități sunt realizate în colaborare cu grădinițele în care copiii din proiectul nostru sunt integrati.
 • Sa organizeze grupul-suport pentru mame adoptive (la fiecare 2 luni) și pentru mame biologice (la fiecare 2 luni)
 • Sa ofere sprijin pentru părinți in depășirea situațiilor de criză: părinții sunt ajutați să depășească situațiile de criză prin consiliere, întâlnirea cu alți părinți. Consilierea se face conform unui plan de intervenție și este implementata de către un psiholog / asistent social. Sesiunile de consiliere pot fi în grup sau individuale.
 • Sa consilieze parintii care au copii cu dizabilități: părinții sunt instruiți cum să-și continue la domiciliu programul de reabilitare pentru copilul lor. Părinții participa la cursuri de formare profesională, schimb de experiență. Fiecare nou părinte la programul Star of Hope primește materiale informative, informații cu privire la dizabilități copilului, potențialul copilului pentru reabilitare.
 • Sa organizeze întâlniri lunare cu asociațiile de părinți. Împreună ei organizeaza activitati, fac schimb de informații.
 • Sa sustina asociația părinților, care a fost înființata cu ajutorul fundatiei Star of Hope: asociația părinților va primi sprijin in obținerea documentelor de acreditare din partea autorităților locale.
 • Sa organizeze ziua internationala a sindromului Down in martie: expoziție cu lucruri făcute de copii și imaginile care prezintă activitățile de la centru.
 • Sa continue si în 2015 emisiunile TV (la postul local de televiziune EST 1) despre diferite handicapuri, metode de recuperare; aceste activități vor contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la drepturile copilului, dar, de asemenea, va informa părinții, persoanele cu handicap cu privire la handicap, metode de a lucra
 • Articole în mass-media
. © 2013-2017 Star of Hope Romania - Declaratia de confidentialitate