IDIAS

  • Proiect Cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021-2027 (PoIDS)
  • Apelul: PIDS/395/PIDS_P5/OP4/ESO4.11/PIDS_A23 - Servicii comunitare pentru copii și familii în vederea prevenirii separării și în vederea susținerii reintegrării în familie a copiilor proveniți din sistemul de protecție specială - Regiuni mai putin dezvoltate

VALOAREA TOTALĂ ELIGIBILĂ A PROIECTULUI este de 9.951.799,99 lei:

  • valoare eligibilă nerambursabilă din FSE – 9.936.890,91 lei,
  • valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național – 1.477.860,92 lei
  • valoare cofinanțare a partenerilor publici – 14.909,08 lei.

PERIOADA DE IMPLEMENTARE – 30 luni: 03.01.2025 – 30.06.2027

GRUPUL ȚINTĂ AL PROIECTULUI:

1. 247 Copii care trăiesc în sărăcie la risc de separare de familie dintre care minimum 27 copii etnie romă

2.  20 Copii din sistemul de protecție specială

OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI „IDIAS:

 Inovare dezvoltare incluziune acțiune și suport" este de a preveni separarea copiilor de familiile lor și de a susține reintegrarea în familie a copiilor care au fost plasați în sistemul de protecție specială.

Proiectul își propune să adreseze nevoile identificate ale copiilor aflați în situație de risc prin dezvoltarea și implementarea de servicii comunitare, intervenții educaționale și psihologice, precum și prin îmbunătățirea accesului la resursele necesare pentru a asigura stabilitatea familială și bunăstarea copilului.

OBIECTIVELE SPECIFICE ALE PROIECTULUI:

OS1. Prevenirea separării copiilor de familiile lor prin implementarea de măsuri directe pentru prevenirea separării copiilor de familiile lor prin furnizarea de servicii sociale integrate, care includ consiliere psihologică, suport educațional și social, precum și sprijin material pentru familiile aflate în dificultate, cat si identificarea și evaluarea unui număr de cel puțin 267 de copii aflați în risc de separare de părinți, din care 27 de copii (Roma) și elaborarea planurilor individualizate de servicii pentru a preveni această separare, într-o perioada de 30 de luni de la demararea proiectului.

OS2. Sprijinirea reintegrării copiilor în familiile lor prin servicii personalizate pentru reintegrarea în familie a cel puțin 20 de copii din sistemul de protecție specială, respectiv 7.49% din total GT, inclusiv consiliere psihologică, asistență medicală, suport pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă și monitorizarea procesului de reintegrare timp de 18 luni, într-o perioada de 30 de luni de la demararea proiectului.

OS3. Îmbunătățirea accesului la servicii esențiale pentru copii vulnerabili prin crearea și licențierea a trei centre de zi pentru consiliere și sprijin în comunitățile Dorohoi, Cristinești și Brăești, precum și un centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități în municipiul Dorohoi, cat si asigurarea accesului la servicii educaționale și sociale pentru copii aflați în situații de risc și din grupuri vulnerabile, prin programe de educație informală și nonformală, activități de suport în procesul de învățare și sesiuni de educație pentru sănătate, într-o perioada de 30 de luni de la demararea proiectului.

OS4. Dezvoltarea competențelor parentale și sprijinirea familiilor prin organizarea a șase programe de educare a părinților sub denumirea "Școala pentru părinți", menite să îmbunătățească competențele parentale și să consolideze rolul familiei în educația și protecția copiilor, într-o perioada de 30 de luni de la demararea proiectului.

OS5. Asigurarea sustenabilității intervențiilor prin obținerea licențelor pentru serviciile sociale oferite și asigurarea continuității acestora după finalizarea proiectului, precum și implementarea unui plan de monitorizare pentru a asigura sustenabilitatea intervențiilor și impactul pe termen lung asupra beneficiarilor, într-o perioada de 30 de luni de la demararea proiectului.

OS6. Promovarea incluziunii sociale și combaterea excluziunii prin implementarea de campanii de sensibilizare și informare în comunitățile vizate pentru a promova incluziunea socială a copiilor vulnerabili, inclusiv a celor din comunitățile rome și a celor cu dizabilități, într-o perioada de 30 de luni de la demararea proiectului.

ACTIVITĂȚI ÎN CADRUL PROIECTULUI:


1. Identificarea, evaluarea copiilor aflați în situație de risc de separare de familie, inclusiv cu elaborarea Planului de servicii;
2. Furnizarea serviciilor de sprijin pentru 247 copii în vederea prevenirii riscului de separare de familie;
3. Furnizarea serviciilor de sprijin pentru 20 copii din sistemul de protecție specială în vederea reintegrării în familie;
4. Implementarea de măsuri de acompaniere a familiei în vederea creșterii și îngrijirii propriilor copii sau după caz a celor reintegrați în familie;
5. Managementul de proiect

PROIECTUL ESTE IMPLEMENTAT DE:

• ASOCIAȚIA CLARA
• DIRECȚIA GENERALĂ DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI PROTECȚIA COPILULUI BOTOȘANI
• FUNDAȚIA "STAR OF HOPE” ROMANIA