ISTORIC

Fundația Star Of Hope Romania este partener al Organizației Star of Hope International (Suedia), prezentă în țara noastră din 1989.

Organizația „Hoppets Stjarna” („Steaua Speranței”) din Suedia – ulterior devenind „Star of Hope International” – a trimis primele ajutoare umanitare cu destinația Timișoara, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou în 1989, imediat după declanșarea Revoluției. Conținutul ajutorului: alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte și jucării.

Văzând care sunt condițiile și nevoile din instituțiile de ocrotire ale minorilor, Organizația Star Of Hope International și-a adaptat permanent acțiunile de sprijinire și ajutorare. Dacă inițial au fost trimise doar ajutoare umanitare (hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte), ulterior Organizația a suplimentat și susținut finaciar posturile de infirmieri, instructori de educație și chiar specialiști in recuperare (fizioterapeut, logoped etc).

În anul 1999 a fost înființată Fundația Star of Hope Romania, cu sediul central la Iași. Desi a continuat inițiativele Organizației Star of Hope Internațional, Star of Hope Romania s-a dedicat copiilor cu dizabilități din familii care nu aveau acces la nici un alt serviciu. În toate proiectele implementate, Star of Hope Romania a dezvoltat parteneriate cu autoritățile locale cu responsabilități în protecția și promovarea drepturilor copilului. La baza tuturor programelor desfasurate au fost chiar de la inceput principiile Reabilitării Bazate pe Comunitate ale copiilor și adulților cu dizabilități, susținând imaginea reală a persoanei cu nevoi speciale.

În toți acești ani, Fundația Star of Hope Romania a beneficiat de suportul moral al Ambasadei Suediei în Romania. Astfel în 1999 a primit vizita d-lui Nils Revelius, Ambasadorul Suediei în Romania din acea perioadă.

În anul 2000, Președintele Romaniei a conferit Ordinul Național „Steaua Romaniei” în gradul de Cavaler dlui Erik Gunnar Eriksson, Președintele Organizației Star of Hope International, răsplătind astfel inițiativele umanitare și rolul important pe care l-a avut Organizația Star of Hope International în ajutorarea persoanelor cu dizabilități din țara noastră.

În Decembrie 2010, Fundația Star of Hope Romania a inaugurat la Iași primul Centru Regional de Reabilitare pentru copii și tineri cu dizabilități, singurul de acest gen din regiunea de NE a Moldovei.

În prezent, Fundația Star of Hope Romania este tot mai dinamică și mai eficientă în domeniul serviciilor sociale, precum și promotor consecvent al programelor de Reabilitare Bazată pe Comunitate. Această strategie se bazează pe implicarea deplină și coordonată a persoanei cu dizabilități și a familiilor acestora în comunitatea locală.