Centre

Centrul Regional de Reabilitare „Steaua Speranţei” Iaşi

Prin terapie recuperatorie de specialitate timpurie, un copil cu dizabilități are șansa de a deveni un copil (aproape) normal

Centrul nostru a fost inaugurat în urmă cu 11 ani, ca urmare a numărului mare de copii cu dizabilități din regiunea de N-E a României (majoritatea din mediul rural, din familii necăjite, cu mari probleme financiare) care aveau nevoie de ajutor terapeutic de specialitate și consiliere și care ne solicitau disperați sprijinul. Dacă nu am fi decis să intervenim atunci, ar fi crescut considerabil riscul separării familiei copiilor cu dizabilități dar și excluderea socială și școlară a acestor copii, fără a mai aminti că acești copii nu s-ar fi putut dezvolta iar părinții ar fi fost complet lipsiți de speranță cu privire la viitorul copilului lor. Și avem astăzi numeroase exemple de foști beneficari (cu diverse dizabilități) care au terminat licee și chiar facultăți și sunt, astfel, capabili să-și coordoneze viața în condiții aproape normale.

În primele luni ale acestui an, din cauza anului pandemic 2020, cei 4 specialiști din echipa Star of Hope Romania lucrează cu 59 de copii (cu vârsta între 9 luni și 15 ani) cu diverse dizabilități (sindrom Down, cu autism, cu retard, cu parapareze spastice, deficiențe locomotorii etc), în regim 1 – 1, o dată sau de două sau trei ori pe săptămână (în funcție de localitatea din care vine familia copilului). Aproape 50% dintre acești copii sunt cazuri sociale – locuiesc în mediul rural iar părinții acestora sunt oameni responsabili dar cu posibilități financiare extreme de reduse, astfel că drumul din satul în care locuiesc și până la Centrul nostru, pentru terapia recuperatorie a copilului, înseamnă cheltuieli pe care foarte greu și le pot permite. Aici intervenim noi și de aceea avem nevoie de sprijinul comunității.

TERAPIE PENTRU COPII, CONSILIERE PENTRU PĂRINȚI

Lucrăm nu doar cu copiii ci și cu 75 părinţi foarte diferiți între ei. Unii încă nu acceptă diagnosticul copilului, alții se autoînvinovățesc, alți părinți nu au răbdare și vor ca progresele copilului să se vadă foarte repede, peste noapte. Mamele, în special, sunt blamate de soți pentru dizabilitatea copilului și au sufletul chinuit de întrebări grele și au nevoie de o alinare sufletească. Cei mai mulți dintre părinți sunt mame care iși cresc singure unul, doi sau mai mulți copii și duc singure greutățile de zi cu zi deoarece soții au abandonat căsnicia fără să privească înapoi. Dintre mamele nou venite la Centrul nostru, aproape jumătate au divorțat în pandemie sau sunt în curs de divorț…

CROITORIE, DESIGN, CREAȚIE ȘI RELAXARE PENTRU MAME

În micul nostru atelier de croitorie, organizăm săptămânal cursuri handmade și inițiere în arta cusutului la mașină pentru mamele copiilor din Centrul nostru. Mamele vin cu multă bucurie și, în timp ce lucrează, povestesc despre copii, despre viața lor. Uită de grijile de zi cu zi și se simt apreciate ca într-o familie mare.

GRUPUL TINERILOR

GRUPUL TINERILOR este un serviciu dedicat special adolescenților si tinerilor în situații de viață grele (fie au dizabilități, fie cresc doar cu mama, fie provin din familii foarte sărace – 15 tineri cu nevoi speciale (cu sau fără dizabilități) în situații vulnerabile (elevi, studenți sau în căutarea unui loc de muncă) care au nevoie de consiliere, îndrumare, o vorbă bună, o încurajare pentru a depăși mai ușor problemele cu care confruntă zi de zi. Ne întâlnim cu ei săptămânal – la Centru, dar și pe zoom- și îi învățăm, împreună cu VATAMS CONCEPT, cum șă își dezvolte abilități de viaţă independentă și cum să își construiască viața profesională și personală pe etice, în mod coerent și eficient.  

Andreea, Bianca, Răzvan, Petronela sunt doar câțiva dintre tinerii cu dizabilități cu care ne mândrim și ale căror povești de viață pot fi – oricând și pentru oricine – adevărate lecții de viață! După ani de terapie recuperatorie, Andreea este azi psiholog, Răzvan termină Facultatea de Inginerie Electrica, Energetică și Informatica Aplicată, Bianca studiază Artele frumoase… Toate acestea nu ar fost, insă, posibile dacă nu am fi avut sprijinul comunității, a oamenilor cărora le pasă și aleg să se implice. Puțin pentru noi înseamnă foarte mult pentru un copil cu dizabilități și pentru părinții acestia! Și suntem recunoscători echipei Star of Hope Suedia, companiilor Polirom, Quartz Matrix, Radio Hit, pentru intreaga implicare, dăruire și solidaritate! MULȚUMIM, de asemenea, tuturor celor care ni s-au alăturat până acum, pentru schimbarea în bine a vieții copiilor cu dizabilități!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *