2013

Marşul ‘O singură Voce Pentru Dizabilitate’

O singura Voce Pentru Dizabilitate

Evenimentul Marşul O singură Voce Pentru Dizabilitate face parte din campania naţională „O singură voce pentru dizabilitate” iniţiată de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. Campania işi propune să creeze premisele necesare schimbării cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilități în România şi să atragă atenţia asupra abuzurilor şi discriminării copiilor cu dizabilităţi din Romania.

Fundaţia Star of Hope Romania s-a raliat iniţiativei Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) de a constitui Coaliţia “O Singură Voce pentru Dizabilitate”, împreună cu alte 41 de organizaţii nonguvernamentale din 18 judeţe ale ţării, precum şi un număr impresionant de părinţi ai copiilor cu dizabilităţi.

 

Cifrele oficiale ne spun ca în Romania trăiesc aproximativ 700.000 persoane cu dizabilităţi, dintre care 90.000 sunt copii.

O singura Voce Pentru DizabilitateO singura Voce Pentru Dizabilitate

Fundaţia Star of Hope Romania şi Coaliţia „O singură Voce Pentru Dizabilitate” au organizat joi, 21 martie 2013, orele 15.00-16.00, la Iaşi, marşul public „O singura Voce Pentru Dizabilitate”. Marşul s-a desfăşurat pe traseul Primăria Iaşi (b-dul Ştefan cel Mare ) – Palat – Grădina Palas. Manifestanţii, în număr de 300, au format un cerc al drepturilor atât în faţa Primăriei Iaşi cât şi la finalul marşului în Parcul Palas.

Au fost prezenţi la această manifestaţie membri ai Coaliţiei „O singură Voce Pentru Dizabilitate”, elevi, profesori, voluntari, părinţi şi copii cu dizabilităţi, reprezentaţi ai autorităţilor locale si ai mass mediei. Principalele mesaje ale participanţilor la marş au fost: „Vrem drepturi, nu milă!, „Acces efectiv la educaţie!”, „Curiculă adaptată!”, „Dizabilitate NU Handicap!”.

Împreună cu Asociaţia de părinţi ai copiilor cu sindrom Down „Renaşterea Speranţei” Iaşi a fost marcată şi Ziua Internaţională a sindromului Down. Tinerii cu sindrom Down împreună cu părinţii lor de la Centrul „Cicoare” au dansat pentru cei prezenţi şi au fost apreciaţi de public cu multe aplauze. „Important este să arătăm că nu ne ascundem, nu ne este ruşine cu copiii noştri! Trebuie să arătăm că ei sunt parte integrantă a comunităţii în care trăim!” a declarat Mioara Iordache, preşedinte Asociaţia „Renaşterea Speranţei” – mama unei tinere cu sindrom Down.

O singura Voce Pentru DizabilitateO singura Voce Pentru Dizabilitate

Andreea Dăncinescu o tânără cu dizabilităţi a declarat: „Dacă avem un handicap, nu înseamnă că nu putem fi folositori societăţii. Vrem să fim respectaţi, nu vrem milă, vrem să fim egali în drepturi. Ne dorim un oraş accesibil tuturor. Ne dorim acces neîngrădit la educaţie.

Ştim cu toţii că astăzi este o zi importantă pentru persoanele cu sindrom Down. Primăria Iaşi prin Direcţia de Asistenţă Comunitară, de ani buni, este alături de persoanele cu dizabilităţi, alături de organizaţiile nonguvernamentale care pun umărul la rezolvarea acestei problematici. Îmi doresc să ne unim şi prin acest marş să conştientizăm societatea civilă de problemele care există.” a declarat Luminiţa Munteanu, Director Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi.

Mulţumim partenerilor care ne-au susţinut şi au participat la marş!

Parteneri:

Primăria Iaşi, ISJ Iaşi, Asociaţia „Renaşterea Speranţei”, Asociaţia „Cutezătorii”, Fundaţia „Alături de Voi” România, Şcoala Internaţională Spectrum, Colegiul Richard Wurmbrand, Fundaţia EuroED, Asociaţia ANCAAR Iaşi, Colegiul Tehnic I.C.Ştefănescu, Şcoala “Elena Cuza”, Şcoala 40, Grădiniţa nr 18, Grădiniţa “Micul Prinţ”, Şcoala nr.23, “Şcoala Mihail Sturdza”, Colegiul Tehnic „Ion Holban”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.