2014

Conferinţa Părinţilor – Ediţia a III a – Mamaia 2014

Conferinta Mamaia 2014

Data de desfăşurare: 29 iunie – 4 iulie 2014

Locaţia: Marea Neagră, Staţiunea Mamaia

Moderatori: Doamna Aura Vatamaniuc

Invitaţi: Dr. Costel Ghica, D-l Florin Vasiliu, Heather Dyce (Anglia), Pastor Stig (Suedia), Avasiloai Liviu, Maine Olofsson (Suedia), Carita Hammarstrom (Suedia) şi familia Hans, Solan şi Albertina (Suedia).

Participanți: 220 persoane:

 • 130 părinții si 45 copii beneficiari ai serviciilor oferite în cadrul Centrelor din cele 3 Judeţe: Iaşi, Vaslui şi Botoşani şi părinţi şi copii din Republica Moldova de la Asociaţia Obştească de susţinere a copiilor cu cerinţe speciale,
 • 25 specialişti
 • 20 invitaţi din străinătate şi colaboratori.

Descriere:

Conferinta Mamaia 2014

Anul acesta Fundaţia Star of Hope Romania a organizat a III a ediţie a Conferinţei Părinţilor. Cu sprijinul sponsorilor: Star Of Hope International Suedia, Ulriksbergskyrkan din Vaxjo, Heather Dyce din Anglia şi din România am reuşit să acoperim costurile conferinţei. Locaţia a fost una cu totul specială: Marea Neagră. Pentru prima dată un număr mare de copii, şi părinţii acestora, au văzut marea. Din mărturisirile lor, unii au rămas la propriu „cu gurile căscate” atunci când au văzut marea. „Doamne Sfinte ce frumoasă-i marea!” a exclamat unul dintre părinţi. În aceeaşi măsură, părinţii au rămas foarte impresionaţi de toată atmosfera conferinţei, de mărturiile prezentate şi de oamenii deosebiţi, care le-au transmis mesaje de încurajare morală şi spirituală pe tot parcursul programului. Cuvintele care definesc cel mai bine întreaga Conferinţă sunt: odihnă, încurajare, putere, entuziasm.

Ziua I

Deschiderea programului conferinţei a revenit doamnei Aura Vatamaniuc, preşedintele executiv al Fundaţiei Star of Hope Romania, care le-a urat bun venit tuturor părinţilor. De asemenea, a prezentat agenda conferinţei şi invitaţii.

Conferinta Mamaia 2014 Conferinta Mamaia 2014
Aurora Vatamaniuc, preşedinte Star of Hope Romania
Dr. Costel Ghica

A urmat pastorul Costel Ghica, care a folosit ca temă centrală în cadrul mesajului pentru părinţi, Pilda Semănătorului. Tot ceea ce se va rosti în cadrul conferinţei va fi captat, „tradus” şi păstrat de inima fiecărui participant în parte. „Pământul” inimii fiecăruia va rodi sau nu în funcţie de calitatea acestuia.

Ziua II

În prima parte a întâlnirii a fost pezentată întreaga echipă şi colaboratorii Fundaţiei Star of Hope Romania. De asemenea, au fost prezentaţi şi invitaţii din Suedia.

Conferinta Mamaia 2014 Conferinta Mamaia 2014
Echipa din Suedia
Echipa SOH Romania

Anul trecut, în cadrul ediţiei a II a a Conferinţei Părinţilor, Hans şi Solan au povestit despre fiica lor, Albertina. Albertina nu poate vedea şi este diagnosticată cu paralizie cerebrală. Anul acesta Albertina, în vârstă de 27 ani, a dorit să îi cunoască pe părinţii din România, care au copii cu nevoi speciale. Albertina a pregătit un filmuleţ în care a prezentat modul în care se derulează activitatea ei pe parcursul unei săptămâni. A povestit despre faptul că în prezent locuieşte separat de părinţii ei, într-un apartament, şi este ajutată în mod constant de către asistentul ei personal. I-a încurajat pe părinţii copiiilor cu nevoi speciale să le ofere acestora spaţiu şi oportunitatea de a se dezvolta cât mai mult în vederea dobândirii autonomiei (acolo unde este cazul şi se poate).

Conferinta Mamaia 2014

Astfel ei pot duce o viaţă cât mai apropiată de normal, mai apropiată de valorile culturale în care fiecare trăieşte. Acest lucru poate ajuta la creşterea imaginii de sine şi se evită dependenţa totală de părinţi. Un alt avantaj al dobândirii autonomiei copiilor este faptul că părinţii pot evita supraîncărcarea şi epuizarea fizică, cu atât mai mult, cu cât ei înaintează în vârstă (părinţii şi copiii).

Ziua III

Ziua a III a a început cu întâlnirea taţilor. Dacă până acum întâlnirile s-au desfăşurat cu prezenţa ambilor părinţi, începând cu această zi, programul conţine întâlniri pentru taţi şi întâlniri pentru mame, organizate separat.

Conferinta Mamaia 2014

În cadrul întâlnirii cu taţii s-a discutat despre „Cum să fiu sigur de credinţa mea?”. Mesajul principal l-a susţinut pastorul Stig, care la finalul întâlnirii a încurajat taţii să pună întrebări. Mesajul de deschidere a fost susţinut de moderatorul întâlnirii, dl. Adi Vatamaniuc. De asemenea, s-a făcut o scurtă prezentare a rezultatelor din cadrul cursului Alfa din centrele SOH.

În cadrul întâlnirii cu mamele, mesajul central l-a avut doamna Maine Oloffson, care le-a vorbit acestora despre pilonii credinţei spirituale: un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez şi un singur Dumnezeu. Analogia folosită de doamna Maine a fost cea a casei construită pe o temelie solidă. Doamnele Carita şi Solan au povestit despre viaţa lor şi felul prin care au reuşit să trecă peste greutăţi alături de Dumnezeu.

Conferinta Mamaia 2014

Domnul Dan Lungu a făcut o surpriză părinţilor şi le-a adus pentru vizionare filmul care poartă numele cărţii scrise de el, „Sunt o babă comunistă”. Părinţii au rămas plăcut impresionaţi, după ce au vizionat filmul, de modul în care dl. Dan Lungu a prezentat viaţa unui personaj (cu care se pot identifica multe persoane) care trăieşte în perioada comunistă. Versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet, Franţa, 2008, iar versiunea poloneză a fost nominalizată la premiul pentru literatura central-europeană „Angelus” in 2011.

Ziua a IV a

Conferinta Mamaia 2014
Heather Dyce

Întâlnirea taţilor a fost moderată de dl. Costel Ghica. În această zi s-a făcut şi o scurtă recapitulare a întâlnirii precedente. Mesajul central a fost susţinut de către pastorul Stig, mesaj care s-a axat pe importanţa Bisericii. În final a primit numeroase întrebări despre biserica pe care dl. Stig o păstoreşte, despre membrii acesteia, despre modul în care susţine predicile şi dacă există ritualuri în cadrul bisericii.

Întâlnirea mamelor s-a desfăşurat în jurul mesajului d-nei Heather. A vorbit despre puterea iertării, despre experienţa ei de viaţă şi despre relaţia sa cu Dumnezeu.

Ziua a V a

A fost ziua în care s-a încheiat Conferinţa Părinţilor. Părinţii au avut ocazia să împărtăşească din impresiile adunate pe parcursul întregii perioade de deruale a conferinţei.

 • „Aş vrea ca oameni aşa minunaţi să întâlnesc şi în viaţa de zi cu zi de acasă. Vă mulţumesc din suflet pentru invitaţie.” (Miluţa Leonte – Iaşi)
 • „A fost importantă prezenţa unor oameni deosebiţi, care au împărtăşit din greutăţile lor şi ne-au ajutat să le înţelegem şi pe ale noastre. Acum privim viaţa cu alţi ochi.”
 • „Mă bucur că în acest an am putut să fiu alături de voi, alături de cei care mi-au dat puterea şi curajul să trec peste greutăţile „mari” prin care am trecut la început. Dar acum aceste greutăţi sunt mult mai mici, de când am suportul celor de la Star of Hope. Tot ceea ce am auzit la conferinţă m-a întărit.” (Podlesnaia Svetlana – Republica Moldova)
 • „Prin invitaţii de la conferinţă am înţeles că trebuie să fim buni şi să ne ajutăm unii pe alţii. Le mulţumesc pentru tot ceea ce au făcut pentru noi.”
 • „Toţi cei care au împărtăşit din viaţa lor, toţi cei care au cântat cu noi, care s-au rugat cu noi, au fost minunaţi.”
 • „Pentru noi a fost o onoare să o cunoaştem pe Albertina şi familia ei. Toată recunoştinţa noastră pentru sponsori şi organizatori, care sunt prieteni minunaţi şi de încredere.” (Familia Dăncinescu – Iaşi)
 • „Apreciez foarte mult familia Albertinei. Sunt nişte părinţi puternici, cu suflete minunate. Au străbătut mare distanţă pentru a fi la această conferinţă, pentru a ne oferi nouă o mărturie şi un exemplu. Albertin este o fată puternică. Mă voi ruga mereu pentru această familie.” (Familia Prisacariu – Iaşi)
 • „Plecăm acasă cu impresii frumoase, odihniţi, cu putere de muncă şi cu credinţă mai mare în Dumnezeu.”
 • „După conferinţa de anul trecut, după toate cele petrecute acolo, s-au schimbat foarte mult relaţiile din familia noastră. Noi, ca şi părinţi, am devenit mai atenţi unul faţă de altul, mai buni, şi suntem mult mai atenţi faţă de copilul nostru. Relaţiile dintre noi au devenit mai armonioase. Dar cea mai mare schimbare a avut loc de când am început cursul Alfa.” (Familia Robu – Republica Moldova)
 • „Vreau să vă mulţumesc pentru că ne-aţi oferit un asemenea program special, bogat în exemple încurajatoare din viaţa reală. Mi-a plăcut foarte mult exemplul Albertinei şi sincer am rămas uimită. Niciodată nu mi-am imaginat prin ce greutăţi trec oamenii aceştia şi cum fac faţă la toate încercările vieţii. Ce credinţă puternică… O, de aş avea şi eu măcar o părticică din credinţa lor! Dar cel mai uluitor fapt a fost că ei, cei care au nevoie de ajutor în permanenţă, sunt gata să ofere ajutor altora. Minunat!”
Conferinta Mamaia 2014
Mamaia 2014

Link-uri

Mulţumim sponsorilor noştri pentru tot sprijiul acordat!

 

Raport întocmit de:
Maria Apreutesei – asistent social
Aurora Vatamaniuc – preşedinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *