2014

Ziua Mondială a Sindromului Down

Sindromul Down este o dispunere cromozomială naturală care a făcut parte întotdeauna din condiţia umană, fiind universal prezent în toate naţiile, genurile şi mediile socio-economice, apărând aproximativ 1 la 800 de nou-născuţi, deşi există o mare variaţie a acestei incidenţe în întreaga lume Sindromul Down produce diverse grade de dizabilitate intelectuală şi fizică, precum şi probleme medicale asociate.

Despre Ziua Mondială a Sindromului Down

Ziua Mondială a Sindromului Down a fost declarată de către Down Syndrome Internaţional în anul 2006 şi se sărbătoreşte în 60 de ţări din întreaga lume, în data de 21 martie.

Această dată semnifică unicitatea triplării cromozomului 21 (trisomie) care produce această stare genetică.Obiectivul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare şi înţelegere a sindromului Down şi de a promova drepturile persoanelor cu sindrom Down de a se bucura de viaţă deplină, în demnitate şi de a fi participanţi activi şi valoroşi în comunităţile şi societăţile în care acestea trăiesc.

 

În Decembrie 2011, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate de voturi Rezoluţia de recunoaştere a datei de 21/3 drept “Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindromul Down”. Rezoluţia a fost propusă şi promovată de Brazilia şi susţinută de 78 de state membre ONU.

Începând cu anul 2012 această dată se sărbătoreşte de către toate cele 192 de ţări din Naţiunile unite.