Comunicate de presa, Mass Media

Comunicat de presa: Fundaţia Star of Hope susţine refugiaţii ucraineni în România

Fundația Star of Hope Romania derulează, în calitate de partener UNICEF, proiectul SERVICII ȘI SUPORT PENTRU REFUGIAȚII UCRAINENI.

Scopul proiectului, care se va finaliza în decembrie 2022, este de a asigura o viață normală atât pentru copiii ucraineni refugiați în România, cât și pentru adulții care îi însoțesc, în contextul războiului din țara vecină. În total, 4330 de copii ucraineni (inclusiv copii cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare) vor beneficia de ajutor material (hrană, îmbrăcăminte, medicamente), facilitarea accesului la servicii medicale și de educație, activități de socializare și petrecere creativă a timpului liber, dar ședințe de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități.

”Încă din primele zile ale războiului izbucnit în Ucraina, echipa Star of Hope Romania s-a implicat în oferirea de ajutor umanitar și material refugiaților ucraineni, din resurse proprii, atât în vămi cât și în Centrele de Zi pe care le manageriem. Un singur exemplu, în luna aprilie, Star of Hope Romania a oferit ajutor umanitar pentru peste 2500 de refugiați ucraineni, asta însemnând mii de sticle de apă, sute de kit-uri de igienă, mâncare, medicamente, consiliere psihologică de urgență, juridică, emoțională. Putem spune, deci, că noul proiect reprezintă o continuare a eforturilor noastre de până acum, de data aceasta în calitate de partener UNICEF”, a afirmat Aurora Vatamaniuc, președintele executiv al Fundației Star of Hope Romania.

„Ne bucurăm să ne unim forțele cu Fundația Star of Hope. Împreună cu partenerii noștri, lucrăm la furnizarea de servicii esențiale pentru mii de copii care fug din calea războiului și care și-au găsit refugiul în România. UNICEF sprijină măsurile de răspuns ale Guvernului la criza refugiaților ucraineni și a lucrat neîncetat încă din primele zile împreună cu autoritățile române, parteneri din societatea civilă și sectorul privat, pentru ca familiile și copiii refugiați vulnerabili să fie protejați și să aibă acces egal la servicii vitale de sănătate, sprijin psihosocial și educație”, a declarat Gabriel Vockel, Reprezentant adjunct UNICEF în România.

Proiectul SERVICII ȘI SUPORT PENTRU REFUGIAȚII UCRAINENI presupune concentrarea eforturilor de sprijin în punctele de frontieră Sculeni, Siret, Albița, Tabăra pentru Refugiați Huși, dar și în Centrele Star of Hope din Iași și Dorohoi - transformate parțial în Centre pentru Refugiați.

”Acești copii au nevoie de siguranță, de protecție, de un sentiment de normalitate, la fel și mamele lor. Prin acest proiect, suportul oferit de noi familiilor din Ucraina - aflate în tranzit prin țara noastră sau stabilite în Iași sau Dorohoi - înseamnă atât facilitarea accesului la cazare (chiar si pe termen lung), acces la servicii medicale și educaționale, cât și oferirea de ajutor material – haine, kit/uri de igienă, mâncare. Iar în Vămile Sculeni, Siret, Albița/Tabăra pentru Refugiați Huși, avem trei echipe, care lucrează în trei schimburi în spațiile Star of Hope special amenajate și care au oferit, până acum, sprijin și consiliere unui număr de 1651 de copii și 4328 de adulți. Cât privește Centrele pentru Refugiați Star of Hope din Iași si Dorohoi, prin acest nou proiect, putem spune că am oferit deja servicii esențiale pentru 228 de copii (20 fiind cu dizabilități) și 146 de adulți (unii dintre ei fiind găzduiți în cele două Centre pe termen lung –, unde sunt asigurate adăpost, mâncare, asistență medicală, consiliere). De asemenea, extrem de important, organizăm și activități educative, recreative sau creative, în special pentru copiii ucraineni. Evident, nu am uitat mamele, sunt deja în curs de desfășurare cursuri de limbă română, de limbă engleză, Grup Suport pentru Mame, dar și ateliere de creație handmade”, a precizat Gabriela Răducanu, manager proiect.

În cadrul proiectului, vor fi furnizate și servicii de terapie recuperatorie copiilor ucraineni cu diferite dizabilități – terapie cognitiv-comportamentală, kinetoterapie, logopedie, terapie de grup. În cele două Centre Star of Hope din Iași si Dorohoi au beneficiat de aceste servicii, până acum, 20 de copii cu diferite forme de dizabilităţi (Sindrom Down, tetrapareză spastică, autism, tulburări de comportament etc).

Totodată, pentru unele dintre mamele refugiate care au decis să se stabilească temporar în România, acest proiect a însemnat și regăsirea unui anumit sentiment de stabilitate și siguranță financiară, în fiecare din cele cinci puncte de lucru existând cel puțin un angajat refugiat încadrat cu carte de muncă.  

Proiectul este derulat de către Fundația Star of Hope Romania, în calitate de partener UNICEF și se va finaliza în luna decembrie a acestui an.

𝐷𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑈𝑛𝑖𝑐𝑒𝑓

𝑈𝑁𝐼𝐶𝐸𝐹 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑧𝑒𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑎 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑛 𝑎𝑙𝑡𝑒 190 𝑑𝑒 𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖 𝑠̦𝑖 𝑡𝑒𝑟𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑚𝑜𝑣𝑎 𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎𝑣𝑖𝑒𝑡̦𝑢𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑜𝑎𝑑𝑎 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙𝑎̆𝑟𝑖𝑒𝑖 𝑚𝑖𝑐𝑖 𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑙𝑎 𝑎𝑑𝑜𝑙𝑒𝑠𝑐𝑒𝑛𝑡̦𝑎̆. 𝐼̂𝑛 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑎, 𝑈𝑁𝐼𝐶𝐸𝐹 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑒𝑎𝑧𝑎̆  𝑖̂𝑚𝑝𝑟𝑒𝑢𝑛𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑎𝑐𝑡𝑜𝑟𝑖 𝑐ℎ𝑒𝑖𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 𝐺𝑢𝑣𝑒𝑟𝑛𝑢𝑙, 𝑃𝑎𝑟𝑙𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙, 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙𝑒, 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑒𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑖𝑣𝑖𝑙𝑎̆, 𝑠𝑒𝑐𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑎𝑡, 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒𝑛𝑒𝑟𝑖 𝑛𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑖 𝑠̦𝑖 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑛𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑖 𝑠̦𝑖 𝑚𝑎𝑠𝑠 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑎𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑠𝑢𝑙 𝑡𝑢𝑡𝑢𝑟𝑜𝑟 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑙𝑎 𝑒𝑑𝑢𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑝𝑢𝑟𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑠̦𝑖 𝑙𝑎 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎̆, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑟𝑜𝑡𝑒𝑗𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑑𝑜𝑙𝑒𝑠𝑐𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠̦𝑖 𝑚𝑜𝑛𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑟𝑒𝑝𝑡𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑟𝑜𝑡𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑒 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑚𝑜𝑏𝑖𝑙𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑢𝑟𝑠𝑒 𝑖̂𝑛 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑢𝑙 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟. P𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑈𝑁𝐼𝐶𝐸𝐹 𝑠̦𝑖 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑎, 𝑣𝑖𝑧𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 ℎ𝑡𝑡𝑝𝑠://𝑤𝑤𝑤.𝑢𝑛𝑖𝑐𝑒𝑓.𝑜𝑟𝑔/𝑟𝑜𝑚𝑎𝑛𝑖𝑎/𝑟𝑜. 𝑈𝑟𝑚𝑎̆𝑟𝑖𝑡̧𝑖 𝑈𝑁𝐼𝐶𝐸𝐹 𝑖̂𝑛 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑎 𝑝𝑒 𝐹𝑎𝑐𝑒𝑏𝑜𝑜𝑘 𝑠̧𝑖 𝐼𝑛𝑠𝑡𝑎𝑔𝑟𝑎𝑚.

Despre Fundaţia Star of Hope Romania

Fundația Star of Hope Romania este prezentă în România de peste 30 de ani, întreaga sa activitate fiind în slujba copilului cu dizabilități, al copilului aflat în situații vulnerabile generate de sărăcie sau abandon familial. A deschis  6 CENTRE DE TERAPIE pentru pentru copii și tineri cu dizabilități (în Iași, Bârlad, Botoșani, Dorohoi, Suceava, Chișinău) și 6 CENTRE DE ZI pentru copii aflați în situații de risc de abandon familial și școlar în localitățile Murgeni (jud. Vaslui), Babadag (jud. Tulcea), Valea Seacă (jud. Bacău), Huși (jud. Vaslui), Dimăcheni (jud. Botoșani), Botoșani. Fundația Star of Hope Romania înseamnă și intervenție și sprijin material, moral și financiar pentru părinții și familiile copiilor din proiecte, dar și sesiuni de informare/instruire a cadrelor didactice din comunitate privind modalitățile de lucru cu copilul cu dizabilități/copilul aflat în risc de abandon școlar sau familial. Pentru mai multe detalii despre Fundația Star of Hope Romania și activitatea sa, vizitați www.starofhope.ro

 

Persoană de contact

Daniela Ceia

PR Fundația Star of Hope Romania

email: pr.starofhoperomania@gmail.com