Comunicate de presa

COMUNICAT DE PRESĂ POST EVENIMENT – IUBESC SĂ STRÂNG LUMEA LA PIEPT – ediția 2019

Fundația Star of Hope Romania, în parteneriat cu Primăria Iași și FOPCD (Federația Organizațiilor de Părinți care au Copii cu Dizabilități) au organizat joi, 21 martie 2019, ora 12.00, pe pietonalul Stefan Cel Mare, în fața Primăriei Iași, Caravana „Like and Share the Star of Hope for Syndrom Down”.

Pentru că 21 martie este, pentru întreaga lume, Ziua Mondială a Sindromului Down, Caravana „Like and Share the Star of Hope for Syndrom Down”, formată din specialiștii Centrului de Zi Star of Hope Iași și un grup de copii cu Sindrom Down, a pornit prin oraș și a împărțit ieșenilor… îmbrățisări!

Startul Caravanei a fost dat de către Mihai Chirica, Primar al Muncipiului Iași. Au fost alături de copiii cu sindrom Down și Luminița Munteanu (director DAS Iași), Gabriela Raus (inspector învățământ ISJ Iași), elevi, părinți, cadre didactice.

Primarul Mihai Chirica a ținut să specifice faptul că într-adevăr este nevoie de susținere din partea comunității – atât pentru copii cât și pentru părinții acestora – și a recunoscut că mamele copiilor cu sindrom Down sunt mame-erou a căror zbatere nu încetează nici zi, nici noapte. Aurora Vatamaniuc, presedintele Fundației Star of Hope Romania, a adăugat că implicarea noastră, este extrem de importantă pentru normalitatea vieții în această urbe. Normalitate înseamnă respectarea celuilalt, respectarea drepturilor celui în nevoie.

Coralia, o adolescentă cu sindrom Down, extrem de emoționată, și-a dorit mult să se adreseze celor prezenți la microfon. A urmat apoi momentul mult asteptat – lansarea baloanelor alb-albastre către cer în semn de solidaritate cu toți copiii cu sindrom Down din lume, în uralele atât a celor mici cât și a celor mari. După lansarea baloanelor, Caravana „Like and Share the Star of Hope for Syndrom Down” a pornit prin oraș. Prima oprire: firma Media Rom Grup. Aici copiii au oferit îmbrățisări gazdelor și au primit cadouri dulci-dulci. Greu pot fi descrise în cuvinte bucuria copiilor și emoția trăită de cei care i-au întâmpinat!

Caravana „Like and Share the Star of Hope for Syndrom Down” a deschis campania IUBESC SĂ STRÂNG LUMEA LA PIEPT și care se va desfășura în perioada 21 martie – 1 iunie 2019.

Campania IUBESC SĂ STRÂNG LUMEA LA PIEPT este dedicată copiilor și tinerilor cu dizabilități și are menirea de a reaminti tuturor că dizabilitatea (sindrom Down, autism, parapareză spastică, ADHD etc) nu alege nici timpul, nici locul, nici familia.

Dizabilitatea lovește la întâmplare, atât copilul cât și părintele. Oricine se poate trezi în situația asta, fie bogat fie sărac.

În primii ani de viață, copilul cu sindrom Down are nevoie obligatoriu de terapie. Are nevoie de educație. Și are nevoie de acceptarea celor din comunitatea în care trăiește. La vârsta adolescenței are nevoie să facă ceva util atât pentru familie cât și pentru societate, să învețe o meserie din care mai apoi să trăiască. Să fie, atât cât se poate, un om independent.

Evenimentele ce vor avea loc în cadrul campaniei IUBESC SĂ STRÂNG LUMEA LA PIEPT:

26 martie 2019 – orele 10-12 la centrul Star of Hope Iași vor avea loc activități dedicate copiilor cu sindrom Down. În colaborare cu Gradinița PP 16 Iași, vor fi organizate 3 ateliere de lucru la care vor participa atât copiii cu sindrom Down cât și copii din grădinița. Copiii vor fi împărțiți în 3 grupe pentru 3 ateliere: pictură, dans și jocuri ( fotografii).

2 aprilie 2019 – Ziua Internațională a Persoanelor cu autism va fi celebrată printr-o acțiune de conștientizare și sensibilizare organizată în școlile și grădinițele din Iași de către specialiștii Star of Hope. Sesiuni de informare pentru cadrele didactice și elevi privind problematica autismului.

***Pe toată durata lunii martie copiii cu sindrom Down și CaravanaLike&Share vor poposi la diverse companii, instituții, licee și școli și vor împărți îmbrățișări.

31 mai 2019 – Concert cartibil susținut de un grup de artiști suedezi și dedicat zilei 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului.

***Fondurile strânse vor fi folosite pentru terapia copiilor cu dizabilități ai căror părinți nu își permit financiar să susțină aceste costuri (terapie și transport).

Partenerii instituționali ai campaniei sunt: Primăria Iași, ISJ Iași, DGASPC Iași, DAC Iași, FONSS, Colegiul Richard Wurmbrand Iași, Liceul Tehnic Ioan Holban Iași, Școala Vasile Conta Iași, Școala Alexandru cel Bun Iași, Școala Elena Cuza Iași.

Parteneri principali:Frarom International Est, Diqis, Quartz Matrix, Medicover, Focality, Kosarom, Farmacia Aris, Media Rom Grup, Pencraft, Pro Invest.

Despre Fundația Star of Hope Romania

*peste 26 de ani de activitate în slujba copilului

*7 CENTRE DE ZI pentru peste 250 de copii aflați în situații de risc de abandon familial și școlar în Murgeni (jud. Vaslui), Babadag (jud. Tulcea), Pantelimon (jud. Ilfov), Valea Seacă (jud. Bacău), Huși (jud. Vaslui), Dimăcheni (jud. Botoșani), Botoșani

*6 CENTRE DE ZI pentru pentru 254 de copii și tineri cu dizabilități (Iași, Bârlad, Botoșani, Dorohoi, Suceava, Chișinău)

**misiune – îmbunătățirea calității vieții copiilor aflați în dificultate, în special a copiilor cu dizabilități, dar si ajutorarea copiilor nevoiași pentru o viață mai bună, pentru ca aceștia să crească și să se dezvolte firesc, într-un climat de demnitate, încredere și de valorizare a ființei umane

*promotori și inițiatori ai strategiei Reabilitate Bazată pe Comunitate

*intervenție și sprijin material, moral și financiar pentru părinții și familiile copiilor din proiecte

*sesiuni de informare/instruire a cadrelor didactice din comunitate privind modalități de lucru cu copilul cu dizabilități/copilul aflat în risc de abandon școlar sau familial

În 2018, în programul Centrului de Terapie și Consiliere Star of Hope Iași au fost înscriși 90 de copii cu dizabilități.

60% sunt cazuri sociale, 50% sunt din mediul rural.

Aproape 50% sunt copii cu sindrom Down, 20% – cu autism, restul – cu diverse alte dizabilități.

 

Centrul Star of Hope Bârlad are ca beneficiari 22 de copii cu dizabilități.

95% sunt cazuri sociale iar 50% provin din mediul rural.

 

La Centrul Star of Hope Dorohoi sunt înscriși 28 de copii cu dizabilități.

95% reprezintă cazuri sociale.

50% dintre copii provin din mediul rural.

 

La Centrul Star of Hope Botoșani, 29 de copii c dizabilități beneficiază de terapie și consiliere. 85% dintre copii sunt cazuri sociale, 90% fiind din mediul rural.

 

Centrul Star of Hope Suceava oferă servicii de terapie recuperatorie pentru 20 de copii cu dizabilități.

90% sunt cazuri sociale.

50% dintre copii provin din mediul rural.

Vă așteptăm cu drag,

Aurora Vatamaniuc
președinte executiv Fundația Star of Hope Romania
email: vatamaniuc.aura@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.