Fundaţia Star of Hope Romania anunță închiderea proiectului EGALIZAREA DE ȘANSE PENTRU COPILUL CU DIZABILITĂȚI finanțat de Consiliul Local al Municipiului Iași în baza legii 350/2005.
Conform datelor furnizate de Direcția Generală pentru Protecția Persoanelor cu Handicap, în județul Iași sunt înregistrați aproximativ 3500 de copii cu dizabilități, 50% dintre aceștia fiind copii cu grad de handicap accentuat sau grav. Ei sunt cei mai expuși excluziunii sociale și au nevoie urgentă de servicii de evaluare, consiliere și de dezvoltarea abilităților de viață zilnică.
Proiectul EGALIZAREA DE ȘANSE PENTRU COPILUL CU DIZABILITĂȚI s-a adresat copiilor și tinerilor cu dizabilități (sindrom Down, autism, parapareză spastică etc) și a avut ca obiectiv creșterea gradului de incluziune socială și/sau școlară a 22 de copii și tineri cu dizabilități din Iași prin facilitarea accesului la servicii terapii de recuperare, de dezvoltare a abilităților de viață, prin activități de împuternicire a părinților care au copii cu dizabilități și prin activități de conștientizare a membrilor comunității în perioada de implementare a proiectului.
„Persoanele cu dizabilitati sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării si incluziunii sociale”. Legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități (nr 448/2006 actualizată la .09.2017)
În cadrul acestui proiect s-au desfășurat diferite tipuri de activități precum cele de terapie recuperatorie dar și activități specifice Clubului de Dans pentru 8 copii și tineri, contribuind astfel la dezvoltarea capacităţilor acestor copii și tineri cu dizabilități.
![]() |
![]() |
Pe parcursul proiectului, au avut loc ședințe de consiliere/ grup suport și sesiuni de instruire a părinților care au copii cu dizabilități dar și elaborarea unui Ghid pentru Părinți care au copii cu dizabilități distribuit gratuit, pentru dezvoltarea capacităţilor parentale a 25 părinţi care au copii cu dizabilități din municipiul Iași, atât mame cât și tați.
![]() |
![]() |
![]() |
Pentru ca procesul incluziunii școlare a copilului cu CES să fie eficient, specialiștii Star of Hope Romania au organizat o sesiune de instruire a 20 cadre didactice din Iași care au integrat sau intenționează să integreze în clasă/grupă copii cu CES (metode de lucru cu copilul cu dizabilități)
![]() |
![]() |
Proiectul s-a derulat în perioada august – decembrie 2019. Ultimul eveniment din cadrul proiectului – Gala Star of Hope 2019 – a avut loc pe 5 decembrie. Evenimentul a celebrat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, prin promovarea modelelor de bună practică ce întregesc strategia de sensibilizare și de conștienizare a comunității din Iași privind drepturile și valoarea fiecărui copil cu dizabilități.
![]() |
![]() |
Datele furnizate de DGASPC Iași evidențiază faptul că 80% dintre copii cu certificat de încadrare într-o categorie de handicap sunt încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav; este categoria cea mai expusă excluziunii sociale/școlare, nu beneficiază de aceleaşi oportunităţi de dezvoltare în propria comunitate; nu au oportunităţi egale de participare la viaţa culturală, nu participă la viaţa comunităţii din care fac parte, nu sunt consultaţi în elaborarea politicilor, legislaţiei care le influenţează viaţa. De asemenea, reprezintă categoria cea mai expusă riscului separării de familie dacă nu se intervine cu servicii specializate.
Bugetul total al proiectului a fost de 44710 lei, din care 39710 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din partea Consiliului Local Iași. Mai multe amănunte puteți obține de la Gabriela Răducanu, director de Programe, Fundația Star of Hope Romania
email: gbraducanu@yahoo.com
tel: 0745254692
Fundația „Star of Hope” România este o organizație neguvernamentală, apolitică, bazată pe principii și valori creștine. Membră a organizației „Star of Hope Internațional” Suedia, este prezentă în România de peste 25 ani având sediul central la Iași. Fundatia Star of Hope Romania este partener cu Organizatia Star of Hope Norvegia si Organizatia Star of Hope SUA.
Misiunea Fundației „Star of Hope” România este îmbunătățirea calității vieții copiilor aflați în dificultate, în special a copiilor cu dizabilități. De-a lungul celor 28 de ani, Fundația „Star Of Hope”a reușit să ajute peste 10.000 de copii abandonați și copii cu dizabilități aflați în familii cu risc de abandon să aibă o viață mai bună. Fundația a înființat 13 Centre de Zi pentru aproximativ 500 de beneficiari – copii cu dizabilități și copii săraci – în Botoșani (2), Dorohoi, Iași, Bârlad, Vaslui, Huși, Valea Seacă (jud. Bacău), Dimăcheni, Pantelimon (Ilfov), Babadag (Tulcea), Suceava, Chișinău (Rep. Moldova).
Fundația „Star of Hope” România a fondat în anul 2014 Federația Organizațiiilor de Părinți care au Copii cu Dizabilități din regiunea de NE a României, care insumeaza peste 2000 de beneficiari.