Comunicate de presa

Comunicat de presă: ȘANSE EGALE ȘI PENTRU COPILUL CU DIZABILITĂȚI

„Persoanele cu dizabilitati sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării si incluziunii sociale”. Legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități (nr 448/2006 actualizată la .09.2017)

Fundaţia Star of Hope Romania anunță debutul proiectului EGALIZAREA DE ȘANSE PENTRU COPILUL CU DIZABILITĂȚI finanțat de Consiliul Local al Municipiului Iași în baza legii 350/2005.

Conform datelor furnizate de Direcția Generală pentru Protecția Persoanelor cu Handicap, în județul Iași sunt înregistrați aproximativ 3500 de copii cu dizabilități, 50% dintre aceștia fiind copii cu grad de handicap accentuat sau grav. Ei sunt cei mai expuși excluziunii sociale și au nevoie urgentă de servicii de evaluare, consiliere și de dezvoltarea abilităților de viață zilnică.

Proiectul EGALIZAREA DE ȘANSE PENTRU COPILUL CU DIZABILITĂȚI se adresează copiilor și tinerilor cu dizabilități (sindrom Down, autism, parapareză spastică etc) și își propune creșterea gradului de incluziune socială și/sau școlară a 22 de copii și tineri cu dizabilități din Iași.

În cadrul acestui proiect vor fi realizate diferite tipuri de activități precum activități de terapie, organizarea Clubului de Dans pentru 8 copii și tineri (4 sunt cu dizabilități) ce contribuie la dezvoltarea capacităţilor acestor copii și tineri cu dizabilități.

De asemenea, sunt planificate activități de consiliere și grup suport, sesiuni de instruire a părinților care au copii cu dizabilități, elaborarea unui Ghid pentru Părinți (repere legislative, informații despre diferite dizabilități, întârzieri în dezvoltarea copilului) ghid ce va fi distribuit gratuit, pentru dezvoltarea capacităţilor parentale a 25 părinţi care au copii cu dizabilități din municipiul Iași.

”O vorbă bună, un gând bun, tot ceea ce ne poate face fericiți pe noi ca oameni normali, îi poate face fericiți și pe ei, copiii cu dizabilitati.” (Tatiana Munteanu, mama unui tânăr cu sindrom Down)

Pentru ca procesul incluziunii școlare a copilului cu CES să fie eficient, în proiect este planificată sesiune de instruire a 20 cadre didactice din Iași care au integrat sau intenționează să integreze în clasă/grupă copii cu CES (metode de lucru cu copilul cu dizabilități)

Proiectul se derulează în perioada august – decembrie 2019 și se va încheia prin evenimentul Gala Copiilor, celebrând Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, prin promovarea modelelor de bună practică ce întregesc strategia de sensibilizare și de conștienizare a comunității din Iași privind drepturile și valoarea fiecărui copil cu dizabilități.

Datele furnizate de DGASPC Iași evidențiază faptul că 80% dintre copii cu certificat de încadrare într-o categorie de handicap sunt încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav; este categoria cea mai expusă excluziunii sociale/școlare, nu beneficiază de aceleaşi oportunităţi de dezvoltare în propria comunitate; nu au oportunităţi egale de participare la viaţa culturală, nu participă la viaţa comunităţii din care fac parte, nu sunt consultaţi în elaborarea politicilor, legislaţiei care le influenţează viaţa. De asemenea, reprezintă categoria cea mai expusă riscului separării de familie dacă nu se intervine cu servicii specializate.

Bugetul total al proiectului este de 44710 lei, din care 39710 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din partea Consiliului Local Iași.

Mai multe amănunte puteți obține de la Gabriela Răducanu, director de Programe, Fundația Star of Hope Romania.

email: gbraducanu@yahoo.com

tel: 0745254692

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.