Campania 25 de ani

Smaranda Chiric

Smaranda Chiric (4 ani, Iași)
sau
Cum intervenția timpurie mărește esențial probabilitatea de reabilitare

Smaranda este o fetită blondă căreia îi place să lupte pentru ce îi apartine. Este cel de-al doilea copil al familiei Chiric.

La naștere a fost diagnosticată cu sindrom Down. Ceea ce a urmat se regăsește în viața oricăror părinți cu copil cu sindrom Down: sedințe de kinetoterapie, zile și nopți chinuite de întrebări precum „De ce eu?”, „De ce ea?”, „De ce nu se poate vindeca?”. Asta până în ziua în care a mama a înscris fetița la Centrul de Reabilitare „Steaua Speranței” din Iași. Aici Samaranda – pe atunci în vârstă de 1 an și șase luni – a beneficiat de terapie de grup și individuală 4 zile pe săptămână. Asta a însemnat 4 ore pe zi de stimulare cognitiv-comportamentală, de terapie prin joc, de activități de viață independentă. Dacă la început fetița plângea și refuza să comunice, astăzi folosește toaleta, mănâncă și se îmbracă singură. Comunică și întelege ce trebuie să facă. Își respectă colegii de grup.

Sigur că drumul este încă lung, însă probabilitatea ca Smaranda să devină un copil aproape normal este foarte mare. Și asta deoarece mama fetiței a înțeles repede că, atunci când ai un copil cu sindrom Down, esențială este intervenția timpurie. Și că programul zilnic de terapie individuală și de grup nu trebuie, cu niciun preț, interupt. Chiar și an după an…

Sunt pași frumoși înainte însă drumul spre succes nu se oprește aici. Smărăndița încă are nevoie de ajutor. Este nevoie ca Smărăndița să își dezvolte limbajul și abilitățile de comunicare prin ședințe de terapie logopedică. În prezent are nevoie de cel puțin 3 ședințe săptămânal.

Datorită faptului că familia locuiește în mediul rural este nevoie de suport financiar pentru a acoperi cheltuielile cu transportul zilnic la Centru de Reabilitare si la grădiniță.

Smărăndița are nevoie de educație! Sustine dezvoltarea Smărandiței și accesul la educație cu suma de 100 euro, lunar!

Video

{youtube}http://www.youtube.com/watch?v=Xd2R0THygjw&feature=youtu.be{/youtube}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.