Proiecte

Proiect incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală

Curs cadre didactice

Cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a sindromului Down (21 martie), Fundația Star of Hope Romania a organizat un curs pentru cadrele didactice din orașul Iași. În cadrul cursului, specialiștii fundației au oferit informații despre sindromul Down și au prezentat cauzele apariției acestui sindrom. de asemenea, s-a discutat despre importanța acceptării și integrării acestor copii în societate, în școli de masă. Evenimentul este parte integrantă a proiectului ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală”, finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

 

 


Clubul Tinerilor

Tot în luna februarie a anului 2021, în cadrul proiectului ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală”, finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași, tinerii au completat un chestionar de evaluare a personalității cu scopul de a-i ajuta în procesul de dezvoltare personală, gestionare a emoțiilor, identificarea defectelor și calităților proprii.

 

 


Clubul Tinerilor

În cadrul proiectului ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală”, finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași, în luna februarie 2021 au avut loc diverse activități cu tinerii înscrisi la Clubul Tinerilor. În data de 11 februarie 2021, tinerii au participat la un atelier online în cadrul căruia au fost ghidați cu privire la stabilirea unor obiective pe termen lung atât pe plan personal cât și pe plan profesional. De asemenea, au discutat despre modul în care se pot adapta situațiilor de viață astfel încât să facă dintr-un punct slab un punct forte.

 

 


Atelier dezvoltare abilități vocaționale părinți

În luna februarie 2021 , în cadrul proiectului ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală” au avut loc 3 întâlniri cu părinții în cadrul atelierului de dezvoltare abilități vocaționale. În cadrul acestor întâlniri, parinții au avut posibilitatea să interacționeze și să-și împărtășească din experiențele de viață în timp ce pregăteau mărțișoare pentru luna martie. Proiectul ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală” este finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

 

 


Consiliere grup suport parinti

In cadrul proiectului ”Incluziune socială activă-Viitor pentru comunitatea locală” parintii, beneficiari ai proiectului, au participat in luna ianuarie la o sedinta de consiliere de grup. Tema dezbatuta in cadrul acestei sesiuni a fost STIMA DE SINE. In cadrul intalnirii s-au discutat aspecte importante privind rolul pe care il are stima de sine proprie atat in viata de cuplu, in familie, in relatia cu copiii si in societate.


 

Clubul Tinerilor

Anul 2021 a început cu o sesiune de planificare si organizare cu tinerii de la Clubul Tinerilor din cadrul proiectului ”Incluziune socială activă-Viitor pentru comunitatea locală”. Impreună cu coordonatorul clubului, tinerii au stabilit o parte dintre acțiunile pe care le vor organiza pe parcursului acestui an în cadrul Clubului Tinerilor.

 


 

Ateliere părinți

In luna ianuarie 2021, în cadrul proiectului ”Incluziune socială activă-Viitor pentru comunitatea locală” a avut loc o nouă întâlnire cu părinții care participă la activitatea ”atelier de croitorie”. Activitatea s-a desfășurat sub forma unei ședințe online în cadrul căreia s-au discutat aspecte organizatorice privind modul de implementare ale acestor ateliere pe parcursul celui de-al doilea an de implementare al proiectului.


 

Ateliere părinți

În cadrul proiectului ”Incluziune Socială Activă – Viitor pentru Comunitatea Locală” un proiect finațat de către Consiliul Local Iași si implementat de către Fundația Star of Hope Romania, sunt organizate ateliere pentru părinți de dezvoltare a abilitatilor vocationale – croitorie. Aceasta activitate ofera parintilor oportunitatea de a interactiona unii cu altii, de a impartasi, de a se sustine unii pe altii, de a intari relatiile dintre parinti. Din septembrie 2020 și până în octombrie 2020 au fost derulate 4 întâlniri de grup cu parintii înscriși în cadrul Atelierului. Parintii au fost incantati de faptul ca vor putea relationa unii cu altii, sa impartaseasca problemele lor unor persoane care sunt in aceeasi situatie, astfel ajutandu-se unii pe altii, dar si ca vor putea sa realizeze cu mainile lor produse frumoase, vor putea sa invete sa foloseasca masina de cusut. Parintii sunt motivați să continue să se întâlnească fizic sau/și în mediul online (utilizând aplicația zoom).  De asemenea, ei comunică în permanență prin aplicația whatsapp, pe grupul creat, coordonați de către coordonatorul Atelierului de croitorie.

Galerie Foto 


 

Comunicat de presă post eveniment – PROIECT ”INCLUZIUNE SOCIALĂ ACTIVĂ – VIITOR PENTRU COMUNITATEA LOCALĂ”

Fundaţia STAR OF HOPE ROMANIA, a anunțat astăzi, 21 octombrie 2020, în cadrul unei conferințe de presă, demararea proiectului ”Incluziune Socială Activă – Viitor Pentru Comunitatea Locală”, proiect finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale din Iași, beneficiari ai proiectului – copii și tineri, părinți, cadre didactice, voluntari și reprezentanți ai mass media.

Aurora Vatamaniuc, Președinte Executiv Fundația Star of Hope Romania a declarat: ”Mulțumim Primăriei Iași pentru sprijinul acordat în inițierea acestui proiect, mai ales în această perioadă generată de virusul covid 19. Este foarte important pentru noi, ca și ONG, să avem sprijinul Primăriei pentru a ajuta copiii cu dizabilități și pentru a le  asigura un  număr cât mai mare de ședințe de terapie recuperatorie.”

Am fost onorați la eveniment de prezența dlui Leonard Cananău, Inspector de de calitate – Primăria Iași.

”Mă bucur că Primăria Municipiului Iași reușește să susțină, să sprijine o activitate foarte importantă în societatea noastră, pentru incluziunea socială a copiilor cu dizabilități și pentru facilitarea accesului la recuperare și educație a acestora.”A declarat Leonard Cananău, Inspector de Calitate Primăria Municipiului Iași

G. M, tatăl unei fetițe cu autism care beneficiază de terapie la Centrul Star of Hope Iași, a declarat: ”La Star of Hope am găsit o echipă de profesioniști. Specialiștii lucrează cu copiii noștri cu devotament și multă dragoste. De asemenea, noi, părinții suntem consiliați să depășim pragul psihologic de negație al diagnosticului pe care copilul l-a primit. La Star of Hope, am găsit puterea de a merge mai departe indiferent de problemele pe care le avem.”

”De aproximativ trei ani vin la terapie la Centrul Star of Hope cu baiețelul meu (diagnosticat cu sindrom down). Venim de 3 sau chiar de 4 ori pe săptămână și progresele se văd. Acum merge și înțelege tot ce-i spun. Trebuie să continuăm terapia pentru ca N. să reușească să vorbească. Multumesc echipei Star of Hope, sunt a doua mea familie.” A declarat C. L., mama unui băiețel cu sindrom Down. Povestea acestui băiețel se regăsește în attach-ul emailului.

Conform datelor furnizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, sunt înregistrați aproximativ  3200 de copii cu dizabilități  la nivelul județului nostru. Aproximativ 80% dintre aceștia sunt copii cu grad de handicap accentuat sau grav. Această categorie reprezintă categoria cea mai expusă excluziunii sociale/școlare.

Proiectul ”Incluziune Socială Activă – Viitor Pentru Comunitatea Locală” se adresează unui număr de 32 de copii și tineri aflați în dificultate  (copii și tineri cu dizabilități) și își propune creșterea gradului de incluziune socială și/sau școlară a acestora.

Acțivitățile propuse în cadrul proiectului sunt diverse și vizează atât copiii și tinerii cât și părinții, cadre didactice și comunitatea lărgită. Menționăm în acest sens următoarele tipuri de activități:

  • Activități de evaluare și reevaluare periodică a unui număr de 22 de copii cu dizabilități;
  • Terapii pentru dezvoltarea abilităților, capacităților pentru 22 de copii și tineri cu dizabilități în diverse domenii ( cognitiv, motor, interacțiune socială, comunicare-limbaj);
  • Activități de dezvoltare a abilităților sociale, gestionare emoții, dezvoltarea creativității, pentru un număr de 10 tineri;
  • Sesiuni de instruire pentru un număr de 20 de părinți;
  • Consiliere și suport informațional/emoțional pentru 20 părinți sau asistenți maternali;
  • Concursurs pentru preșcolari și școlari;
  • Workshop-uri pentru 20 de cadre didactice;
  • Atelier dezvoltare deprinderi/abilități vocaționale pentru 10 părinți aflați în situații de risc;
  • Gala copiilor și tinerilor cu dizabilități.

”Persoanele cu dizabilitati sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării si incluziunii sociale”. Legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități (nr 448/2006 actualizată la .09.2017)”

Dacă nu am interveni în Iași prin proiectul propus, ar crește mult riscul de separare de familie pentru copiii cu dizabilități, de excluziune socială/școlară a acestor copii și tineri. Pe termen lung, copiii, tinerii, nu s-ar putea dezvolta, nu ar devein pe cât de mult posibil independent, astfel încât ar îngreuna bugetul asigurărilor sociale din iași. Un efect negative ar mai fi și nerespectarea drepturilor copilului cu dizabilități, în condițiișe în care statul roman și-a asumat respectarea acestor drepturi.

Proiectul se desfășoară în perioada 15 septembrie 2020 – 15 decembrie 2021. Valoarea totală a proiectului este de 143,414 lei din care suma de 128,930 reprezintă finanțarea nerambursabilă oferită de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

  

Pentru detalii proiect contactați:

 

Gabriela Răducanu, Director de Programe Fundația Star of Hope Romania

Email: gabi.r@starofhope. ro

Telefon: 0745254692

 

Elisabeta Ștefan, Coordonator Proiect

Email: betaghica@yahoo.com

Telefon: 0749023402

Galerie Foto 


 

Comunicat de presă – PROIECT ”INCLUZIUNE SOCIALĂ ACTIVĂ – VIITOR PENTRU COMUNITATEA LOCALĂ”

Fundaţia STAR OF HOPE ROMANIA anunță demararea proiectului ”Incluziune Socială Activă – Viitor Pentru Comunitatea Locală”, proiect finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

Conferința de presă va avea loc miercuri, 21 octombrie 2020, ora 11.30 la Centrul Star of Hope Iași, din strada Bariera Veche nr 3 (în spatele clădirii Granit).

Conform datelor furnizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, sunt înregistrați aproximativ  3200 de copii cu dizabilități  la nivelul județului nostru. Aproximativ 80% dintre aceștia sunt copii cu grad de handicap accentuat sau grav. Această categorie reprezintă categoria cea mai expusă excluziunii sociale/școlare.

Proiectul ”Incluziune Socială Activă – Viitor Pentru Comunitatea Locală” se adresează unui număr de 32 de copii și tineri aflați în dificultate  (copii și tineri cu dizabilități) și își propune creșterea gradului de incluziune socială și/sau școlară a acestora.

Acțivitățile propuse în cadrul proiectului sunt diverse și vizează atât copiii și tinerii cât și părinții, cadre didactice și comunitatea lărgită. Menționăm în acest sens următoarele tipuri de activități:

  • Activități de evaluare și reevaluare periodică a unui număr de 22 de copii cu dizabilități;
  • Terapii pentru dezvoltarea abilităților, capacităților pentru 22 de copii și tineri cu dizabilități în diverse domenii ( cognitiv, motor, interacțiune socială, comunicare-limbaj);
  • Activități de dezvoltare a abilităților sociale, gestionare emoții, dezvoltarea creativității, pentru un număr de 10 tineri;
  • Sesiuni de instruire pentru un număr de 20 de părinți;
  • Consiliere și suport informațional/emoțional pentru 20 părinți sau asistenți maternali;
  • Concursurs pentru preșcolari și școlari;
  • Workshop-uri pentru 20 de cadre didactice;
  • Atelier dezvoltare deprinderi/abilități vocaționale pentru 10 părinți aflați în situații de risc;
  • Gala copiilor și tinerilor cu dizabilități.

 

”Persoanele cu dizabilitati sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție în sprijinul integrării si incluziunii sociale”. Legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități (nr 448/2006 actualizată la .09.2017)”

Dacă nu am interveni în Iași prin proiectul propus, ar crește mult riscul de separare de familie pentru copiii cu dizabilități, de excluziune socială/școlară a acestor copii și tineri. Pe termen lung, copiii, tinerii, nu s-ar putea dezvolta, nu ar devein pe cât de mult posibil independent, astfel încât ar îngreuna bugetul asigurărilor sociale din iași. Un efect negative ar mai fi și nerespectarea drepturilor copilului cu dizabilități, în condițiișe în care statul roman și-a asumat respectarea acestor drepturi.

 

Proiectul se desfășoară în perioada 15 septembrie 2020 – 15 decembrie 2021. Valoarea totală a proiectului este de 143,414 lei din care suma de 128,930 reprezintă finanțarea nerambursabilă oferită de către Consiliul Local al Municipiului Iași.

 

Pentru detalii proiect contactați:

 

Gabriela Răducanu, Director de Programe Fundația Star of Hope Romania

Email: gabi.r@starofhope. ro

Telefon: 0745254692

 

Elisabeta Ștefan, Coordonator Proiect

Email: betaghica@yahoo.com

Telefon: 0749023402


Clubul tinerilor

 

În cadrul proiectului ”Incluziune socială activă – Viitor pentru comunitatea locală” finanțat în baza legii 350/2005 de către Consiliul Local al Municipiului implementat de Fundația Star of Hope Romania, a avut loc o prima întâlnire cu un grup de tineri vulnerabili. Acțiunea face parte din activitatea A.5 care vizează organizarea săptămânală a unui Club pentru tineri cu scopul ca aceștia din urmă să își poată dezvolta abilități și competențe sociale,  să se dezvolte personal, să-și gestioneze emoțiile, etc.