Stiri

Aprilie – mai 2020 Vești despre noi, despre copii. Din izolare

Vrem (și ne rugăm Domnului!) ca aceste rânduri să vă găsească in sănătate si liniște, atât dumneavoastră cât familia și cei dragi dumneavoastră! Inăltțăam rugă către Domnul să oprească răul ce amenință oamenirea si să vă aiba in protecția Lui!

13.512 infecții cu coronavirus si 827 persoane infectate cu coronavirus până acum, in România. Suntem speriați însa nu învinși, pentru că Îl avem pe Domnul alături de noi. Nu ne pierdem speranța si nici credința, chiar dacă avem sufletele îndurerate de vești pe care le primim fie din România, fie din SUA… Oameni dragi, oameni cunoscuți – sau necunoscuți – care s-au simtit brusc rău si au ajuns in spitale bolnavi de COVID… Am învațat să primim și veștile rele dar si pe cele bune… Ne rugăm Domnului pentru alinarea celor îndurerați si pentru biruinta celor aflati în suferință, pe patul de spital!  

NE E DOR DE COPII!

Am continuat să lucrăm de acasă, atat cu copiii cu dizabilitati din Centrele noastre de Terapie Recuperatorie cat si cu copiii saraci din Centrele noastre tip after-school. Si ce va putem spune e ca tare, tare ne e dor de copii, de salile in care obisnuiam sa lucram, de Centrele noastre, de colegii nostri…

VEȘTI DESPRE COPIII CU DIZABILITĂȚI ȘI PĂRINȚII LOR

Asa cum stiti deja, in cele 5 Centre de Terapie Recuperatorie pentru copiii cu dizabilitati, avem peste 250 de copii dintre care aproape jumatate reprezinta cazuri sociale, in special din mediul rural. In toata aceasta perioada am tinut legatura cu fiecare dintre ei, telefonic, pe grupuri online. Stim ce mananca, ce nu mananca, daca ii doare ceva sau daca a invatat sa faca singur la olita sau sau se imbrace singur… Echipele Star of Hope Romania au continuat terapia recuperatorie in mediul online, pe grupuri de parinti. Zilnic, trimitem fise de lucru, dam indicatii , sugestii, sfaturi mamelor si tatilor. Si suntem cu adevarat bucurosi pentru ca parintii ne asculta si nu pierd timpul pe care il au accum la dispozitie. Au invins temerile si lucreaza acasa cu copiii, pentru ca ei sa nu piarda achizitiile realizate pana inainte de carantina… Si, mai ales, stim ca acestor copii le e dor de noi, de salile din Centrele noastre, de doamnele cu care lucreaza… Stim asta pentru ca primim mesaje scrise, fotografii… Emotiile pe care le traim atunci cand le citim nu pot fi descrise in cuvinte…

DIN NEFERICIRE…

Din pacate, avem si o veste trista… Vestea poarta numele Elenei, o fetiță diagnosticată la naștere cu Sindrom Down si care – din noiembrie 2019 – venea la Centrul Star of Hope din Iași, pentru gimnastica recuperatorie, o dată pe săptămână. În prima zi, Elena nu reusea sa să-și țină capul drept nici macăr pentru câteva secunde și nu reușea să prindă cu mânuțele vreun obiect oricât ar fi fost de mic. Dupa 4 luni de kinetoterapie, Elena stătea deja pe burtică cu capul ridicat (pentru 1-2 minute), apuca obiecte cu fiecare mână, întorcea capul stânga/dreapta, urmărind obiecte dirijate de către terapeut. Elena, in varsta de 1 an, era unul dintre cei 9 copii ai familiei Argint, din satul Visani, de la marginea Iașului. Colega noastra – care lucra cu fetita – vorbea zilnic si mama Elenei – si stiam de la aceasta ca fetita era internata la Spitalul de Copii din Iasi. Stiam ca era la terapie intensiva, pentru ca nu putea respira… Pe 26 aprilie, Elena a plecat la ceruri…

In Romania exista, din nefericire, mai multe focare mari de infectie cu Coronavirus. Unul dintre acestea – si cel mai mare din tara – este la SUCEAVA, unde avem un Centru de Terapie pentru copii cu dizabilitati. Orasul este inchis si suntem ingrijorati dar, multumim Domnului!, pana acum niciun copil sau parinte nu s-a infectat. In casele beneficiarilor sunt aproape 90 de membri, majoritatea soților lucrează, însă sunt și in șomaj tehnic. Un singur tata – din familia Fanasov – lucrează la Spital și este expus in permanenta însă starea lui de sănătate este bună și nu este izolat de familie. Desi situatia este dramatică în zona Suceava, colega noastra lucrează zilnic cu fiecare copil in mediu online.

”Buna ziua, suntem 11 membrii in casa. Noi am stat amândoi rau si, dupa simptome, pare sa fi fost covid. Sotul o fost mai rau… In familia lărgită tot am auzit cu simptome legere (pierdut miros si slăbiciune in corp) dar daca nu este facut testul nu se știe cu exactitate. Nu a decedat nimeni. Nu lucreaza nimeni deocamdată. Nu a venit nimeni din străinătate. ”(Iacoban alina, mama unui copil cu epilespsie, Centrul de terapie Star of Hope Suceava)

Nici in randul familiilor din Centrul de Terapie Recuperatorie Star of Hope Barlad nu avem cazuri de COVID-19. Parintii au ascultat de recomandarile noastre si ale autoritatilor si au protejatcopiii. Petronela, colega noastra de acolo, tine zilnic cu toate familiile din proiect prin telefon sau whats app, copii primesc fise de lucru. Parintii sunt incurajati, consiliati pentru a continua terapia recuperatorie a copiilor de acasa. In proiect avem 2 familii monoparentale in situatii dificile, una din mediul rural si una in oras. Familia monoparentala din mediul rural inca mai are de finalizat casa in care locuieste si are in intretinere 2 minori, unul cu dizabilitati, singura sursa de venit fiind indemnizatia mamei de asistent personal. Familia din oras locuieste intr-un apartament inchiriat si are in intretinere un minor cu dizabilitati si un student.

Vești despre copiii foarte săraci, în risc de abandon școlar, din comunități foarte sărace

Incepem cu o alta veste trista din Centrul Star of Hope Valea Seaca (Bacau), unde avem aproape 40 de copii foarte saraci… Remus Chiriac, tatal a 2 dintre acesti copii, a fost rapus de COVID19… Ne rugam Domnului sa mangaie si sa aline durerea familiei si asa greu incercata… Fara locuri de munca, fara bani, cu copii multi, intr-o localitate in care oamenii par sa nu aiba viitor din cauza saraciei extreme… Simtim nevoia sa va povestim pe scurt despre acest tata care a murit de COVID19… Avea 50 de ani si era foarte sarac, insa foarte credincios Domnului, un om care ii trimitea pe Timotei (9 ani) si pe Elisabeta (13 ani) in fiecare zi la scoala, apoi la Centrul nostru tip After School din Valea Seaca, chiar daca locuinta lor e foarte departe… O casa darapanata, in care isi duc traiul chinuit de lipsuri aproape 12 suflete… Suntem acum ingrijorati pentru copii si mama lor, de asemenea foarte bolnava… Mai jos sunt cateva fotografii cu fetita si familia, fotografii realizate atunci cand colegele noastre din Centru au distribuit pachete cu alimente familiilor din proiect, in luna aprilie, pentru supravietuire in perioada Covid19.

Vrem sa va povestim si despre copiii din Centrul After School Star of Hope Dimacheni (Botosani)… Din fericire, nu avem niciun caz de infectie cu Covid19, nici in randul copiilor, nici al familiilor acestora, desi multa lume e in izolare sau autoizolare… In 3 dintre familiile copiilor din proiect a existat cate o persoana venita din strainatate, 2 dintre ele au stat in izolare iar o a treia – in carantina. Multumim lui Dumnezeu ca ne-a ajutat sa putem oferi pachete cu alimente pentru strictul necesar copiilor, in aceasta perioada, dar si fise de lucru pentru studiul copiilor! In Dimacheni situația e foarte mai grea cu alimentele și mâncarea deoarece majoritatea trăia din alocații și munca cu ziua. Oamenii obisnuiau sa ia mâncare de la magazin pe datorie, pana la alocații insa acum nu mai exista aceasta posibilitate.

Tot aici, la Centrul After School Star of Hope Dimacheni, colegele noastre confectioneaza masti de protectie pe care le distribuim uterior familiilor din proiect.

Nici in cazul copiilor din Centrul After School Star of Hope Pantelimon (Ilfov) nu avem imbolnaviri cu COVID si in nici in randul familiilor lor nu sunt. Ii multumim lui Dumnezeu! Si aici, colegele din Centru au facut tot ce le-a stat in putinta sa distribuie pachete cu alimente copiilor si familiilor lor. E nevoie si aici, in continuare, de alimentele de baza, de produse de igiena, de masti si manusi de protectie.

Si mai adaugam ceva – copiii lucreaza foarte frumos de acasa! Colegele noastre sunt zilnic in legatura cu ei si parintii lor, telefonic sau in mediul online. 

Familia unui copil din Centrul After School Star of Hope Murgeni este, din pacate, in carantina, din cauza coronavirusului de tip nou. In localitate, situatia este foarte dificila din cauza saraciei si a incapatanarii unora de a respecta restrictiile autoritatilor (izolare, distantare sociala). Din nou multumim Tatalui Ceresc pentru ca ne-a ajutat sa ducem copiilor si familiilor lor alimente si fise de lucru. Nevoia e insa atat de mare incat singuri nu facem fata si avem nevoie de sustinere pentru procurarea de alimente si materiale de protectei. Ne rugam Domnului sa ne ajute!

Vesti foarte proaste, insa, avem din Babadag (Tulcea), acolo unde sunt aproape 40 de copii in Centrul After School Star of Hope Babadag. Orasul e declarat focar iar cartierul Bendea (cartier periferic foarte sarac)a intrat in carantina de Cod Roșu, pentru a preveni și a limita răspândirea virusului in restul orașului. Aici sunt multe persoane infectate, numarul lor creste zilnic. 3 dintre familiilor copiilor nostri au ieșit din izolare la domiciliu,1 familie este încă in izolare și mai avem o familie suspecta de Coronavirus, fiind confirmat pozitiv un membru al familiei. Copiii si familiile lor au nevoie de alimente, detergenți, dezinfectanți, manusi și măști de protecție. Colegii nostri de la Centrul din Babadag au reusit sa distribuie pachete cu alimente suficiente doar pentru o perioada foarte scurta. Copiii sunt – fara exagerare – aproape lipsiti de mancare si medicamente… Ne rugam la Bunul Isus sa ne ajute sa gasim solutii!

La Centrul After School Star of Hope Botosani toti copiii si parintii sunt in siguranta, sanatosi, nimeni nu este suspect sau infectat, toti respecta restrictia de sedere la domiciliu si prevederile ordonantelor de urgenta. Aici probleme sunt legate de saracie, lipsa alimentelor de baza, a materialelor de protectie si igiena. Avem 8 familii in situatie de urgenta care necesita pachete de alimente, 19 familii ce au nevoie macar de 1 pachet alimetar pe luna si 38 persoane (copii si parintii lor) care au nevoie de articole de igiena personala (sapun, sampon, pasta de dinti). Colegele noastre de la Centru au reusit, pana acum, sa distribuie pachete cu alimente, pachete cu mancare calda zilnica insa nevoile sunt atat de mari incat nu facem fata singuri, avem nevoie de ajutor.

STRIGATE DE AJUTOR care vin spre noi

Domnica Gagea, o bunica de 70 de ani ingrijeste singura 4 nepoti scolari, toti beneficiari ai Centrului nostru din Botosani. Toti 4 sunt elevi foarte silitori. Bunica si nepotii locuiesc intr-un apartament la etajul si se intretin din pensia modesta a bunicii din alocatiile copiilor. Avand in vedere ca suntem in luna martie, costurile de intretinere la asociatie sunt foarte mari. Tatal copiilor i-a abandonat si a plecat in strainatate. Mama copiilor a parasit familia, in urma cu 5 ani, si s-a recasatorit uitand si ea de copii…  

Barica Simona este mama unui copil din Centrul nostru din Botosani si il creste singura. Baietelul mai are 4 frati care sunt in sistemul de protectie iar mama face eforturi deosebite pentru ca macar cel mic sa creasca langa ea. Datorita serviciilor oferite la Centrul nostru, baiatul a reusit sa nu abandoneze scoala si sa nu ajunga in sistemul de protectie. E un caz deosebit pentru ca mama si baietelul au nevoie de sustinere mare din partea noastra, in special in aceasta perioada grea.

Închei aceste rânduri dorindu-vă să fiti sănătoși, în siguranță! Vă mulțumim din toata inima pentru ca ne suntgeti alaturi in efortul nostru de a ajuta! Fiți binecuvantați, dumneavoastra și cei dragi!

Cu nemăsurată recunoștință,
Vatamaniuc Aurora,
Președinte executiv Fundația Star of Hope Romania
email: vatamaniuc.aura@gmail.com
tel: 0744506036

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.