Newsletter

Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati, Dorohoi – Mai 2015

În această lună am participat la festivitatea de absolvirea celor 12 clase pe care Iulia le-a terminat. Ea este în proiectul nostru din clasa a III a și are tetrapareză spastică. Am făcut nenumarate demersuri și am oferit consiliere părinților pentru ca ea să meargă la școală și liceu în învățământul normal. A fost un drum lung și greu deoarece mama zilnic a dus-o și a adus-o de la școală, dar a meritat efortul.

Manuel Popa a fost operat la amândouă piciorușe. A fost spitalizat timp de două săptămâni, a fost externat cu ghips la ambele piciorușe pe care l-a purtat 3 saptămâni. Pe lângă problemele motorii, important pentru Manuel va fi recuperarea continuă de care va avea nevoie atât pe parte cognitivă cât și logopedică, deoarece având nenumarate spitalizari a oprit anul școlar. În cadrul Centrului „Star of Hope” Dorohoi el participă la ședințele de recuperare logopedică și cognitivă iar mama la grupul suport. Deasemenea această familie a fost ajutată de noi cu îmbrăcăminte și alimente.

Iată cuvintele mamei: ,,Mulțumesc Fundației și tuturor celor care s-au alăturat cauzei noastre, transmit mii de mulțumiri pentru tot ce ați făcut pentru noi! Primul pas l- ați facut d- voastră și de aceea vă mulțumim din suflet, nu doar că ne-ati ajutat financiar, ci ați ajutat un copil să aiba o viața normală. Vă mulțumim tuturor că ați făcut ca imposibilul să devină posibil, și ne-ați susținut!”

Raluca Morsoacă, lunar continua să meargă la Cluj pentru control și investigații. De fiecare dată i se analizează și i se fac masurători la nivelul maxilarului. Se intervine asupra aparatului fixat in gură pentru întinderea maxilarului de sus și strângerea părții de jos. La ultimul control care a fost pe data de 25.05.2015 , medicul din Cluj s-a arătat foarte mulțumit de evoluție. În continuare ea va merge lunar la Cluj, iar ca tratament recuperator are nevoie de ore de logopedie intensive pe care noi incercăm să le oferim în cadrul centrului cât și acasă. Colaborăm cu părinții pentru continuarea programului privind dezvoltarea limbajului.

Pentru Adina Stredie din Dimăcheni a fost finalizată proteza pentru mână.

A fost o perioadă de acomodare și nu a reușit să se obișnuiască. Am discutat cu firma „Ortotec” care s-au ocupat de confecționarea protezei și am stabilit de comun acord o altă întâlnire pentru reevaluarea situației. Proteza îi produce rană la nivelul membrului atunci când o poartă, iar când o lasă în jos îi cade. Deasemenea, o altă problemă ar fi cea legata de grefă, remodelare la nivelul feței. Am luat legătura cu două clinici, una din Baia Mare și alta din Germania unde s-a intervenit și prima dată când copilul avea câteva luni. Acum așteptăm răspunsul din partea clinicilor referitoare la programare și costuri. Deasemenea, Fundația „Star of Hope” România a ajutat această familie cu alimente.

Tot în această lună am oferit consiliere și sfaturi pentru un caz nou care s-a adresat Centrului nostru. Am sfătuit părinții și i-am consiliat deoarece mama era depresivă. Până la varsta de 4 ani nu a mers nicăieri cu fetița, o poartă doar în brațe și nu iese din casă. I-am oferit toate informațiile de care avea nevoie și mai presus de toate am convins familia să înceapă evaluarile necesare pentru copil privind stabilirea unui diagnostic.

Socializare copii:

Copiii au desfăşurat alături de voluntari diferite activități în cardul „Clubului Prieteniei” la Clubul copiilor şi elevilor Dorohoi. Prima oră copiii s-au jucat pe calculator jocuri creative. A doua oră au participat la activităţile din cadrul atelierului de abilităţi practice, unde cu ajutorul voluntarilor de la Liceul „Grigore Ghica” au colorat baloane, pe care le-au mai apoi le-au decupat, iar la ora de pictură aceștia au pictat cu mâinile fluturi. Cu baloanele și fluturii confecționați s-a ornat sala pentru ziua de 1 Iunie.

Implicarea voluntarilor în activităţile Centrului.

Elevii voluntari de la Seminarul teologic ,,Sf. Ioan Iacob” au fost în Centrul nostru unde au socializat cu copiii și au desfășurat diferite activități de lucru manual.

Voluntari din Anglia și administratorul asociației Neemia au vizitat Centrul în privința dezvoltării unui parteneriat privind activitățile pe timpul verii, în special Conferința de la Constanța

Tot în această lună președintele Asociației de părinți ,,Mereu Împreună 2008 Dorohoi a participat la Iași împreună cu toți reprezentanții asociațiilor de părinți care fac parte din Federația Părinților care au Copii cu Dizabilități din regiunea de NE a României în vedere finalizării unor documente .

În data de 25 mai, 4 părinți împreună cu asistentul social au realizat o prezentare a modelului de bună practică implementat de către Fundația „Star of Hope” Romania la Dorohoi. La întâlnire au participat peste 75 de părinți și asistenți maternali care au în grijă copii cu diferite dizabilități din jud. Suceava.

5 părinți din Dorohoi au fost la Conferința de lansarea a proiectului „Coaliția – Drepturi egale și reprezentare pentru copii cu dizabilități” care a avut loc vineri, 29 mai 2015 la sediul Centrului Regional de Reabilitare pentru Copii și Tineri cu Dizabilități „Steaua Speranței” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.